Реклама / Ads
9| 9742 |16.04.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Столична община нищи скандала с "Титан" и "Софийска вода"

.
Шефът на "Веолия" за България Бруно Рош (третият отляво) запазва мълчание...
Сделката между "Титан" и "Софийска вода" ще се обсъжда на заседание на Столичния общински съвет. Питането ще бъде внесено от общински съветници, които ще настояват за прозрачност по скандала и обяснение как така ръководството на френската "Веолия вода" води тайни преговори, без да уведоми партньора си в лицето на Столична община. Това съобщиха за Фрог нюз съветници, които вече подготвят питането.
 
Фирма „Титан”, която държи лъвския пай в почистването на София, взима и  „Софийска вода”, стана ясно преди ден. Собствениците на "Титан холдинг" са с изключени телефони, а от холдинга заявяват, че не са упълномощени да дават информация, това трябвало да сторят собствениците Димитър Борисов и Иво Иванов.

От 2000 година дружеството "Софийска вода" е част от френската корпорация "Веолия вода". "Веолия" притежава 77.1 % от дружеството "Софийска вода" АД, а другите 22.9 % са на Столична община. 

Обвитата в тайни сделка предвижда „Титан” да вземе 10% от дела на "Веолия" в „Софийска вода”, а да  даде 50% от „Титан Холдинг” на французите.

Подобна сделка означава нарушение на концесионния договор, което общината няма да допусне, категоричен е Николай Стойнев, заместник-председател на Столичен общински съвет. Според него до момента нямало информация за подготвяна подобна сделка. 

 „Софийска вода” не е собственик, а концесионер на ВиК активите – те са публична общинска собственост. Всички новоизградени съоръжения с инвестициите на дружеството също принадлежат на града.

В момента „Титан” чисти най-голямата територия от София. Холдингът създаде три консорциума - "Титан София-център", "Титан София-изток" и "Титан София-запад", с които кандидатства за шест от общо седем зони. Тогава общината даде първа и седма зона на "Титан София-център" и втора зона на "Титан София-изток". Въпреки големите обещания много граждани изразяват недоволство от работата на "Титан". Дори в момента в Инспектората на Столична община има сигнали за неизвозени боклуци в различни квартали на столицата.

Първоначално компанията влезе като фактор в столичната чистота без конкурс през 2009 г., след като тогавашният кмет Бойко Борисов прекрати концесионния договор с "Новера", която към момента е завела иск срещу България по арбитражно дело пред Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон.

Говори се, че сделката щяла да се осъществи чрез фирма "ЗМБГ" АД, която е правоприемник на "Заубермахер България“ ЕООД. Собственик е Генко Генов. Дружеството имало залог на предприятието, а кредитор по него е Инвест банк.

 

Французите се готвят да напуснат България и бързат да се отърват от проблемите с водоснабдяването. Те вече се изтеглят от други страни, където имат подобни проблеми и печалбите им намаляват.

 

В момента загубите на вода от водопреносната мрежа са над 55%, което е сред най-високите в Европа. От "Веолия вода" през 2013 г. обещаха да намалят този грандиозен теч до 47 на сто, но това все още не е станало. Ще са нужни нови инвестиции, които фирмата-майка във Франция едва ли има намерение, а и възможност да направи. Междувременно все още не са обнародвани резултатите от проверката на ДКЕВР, започнала преди няколко месеца. Проверката трябва да внесе яснота за актуалното състояние на дружеството и ще бъде база за признаване разходите по бизнес плана за следващия регулаторен период.

От своя страна французите поискаха преди година увеличение на цената за кубик вода с 14%. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обаче се възпротиви и дори обяви, че трябва да има намаление с 4 на сто. Стигна се до юридически спорове, които не са решени и досега.

Въпреки това специалисти са категорични, че "Веолия вода" има ресурс и опит и може да продължи своята дейност в столицата. Същото обаче не можело да се каже за "Титан". От "Титан" дори изпитвали огромни затруднения при дъжд и сняг да чисят шахтите, защото нямали нужния опит и техника.

 

Мълчание по мистериозната сделка запазва и новият шеф на "Веолия" в България Бруно Рош. Доскоро той е управлявал фирмата в Букурещ, Румъния. Там обаче се прочул с непопулярни решения за съкращения на персонала, което предизвикало съмнения за криза в самата фирма-майка. Появили се дори слухове, че в някои клонове на френската компания "Веолия Енвиронман" се извършват несъгласувани действия, които облагодетелстват някои от висшите служители за сметка на корпорацията.

 

"Веолия" е всепризнат световен лидер по предоставяне на ВиК услуги. "Веолия Вода" е едно от четирите големи подразделения на групата Веолия Енвиронман, единствената компания в света, предлагаща всестранни екологични решения във всички области: водоснабдяване и пречистване на отпадъчни води, енергетика, преработка на твърди отпадъци и обществен транспорт. Фирмата е на над 150 години.

 

Клиентите в Софийска община на фирмата са близо 570 000, а обслужваното наеление като брой е близо 1,3 млн души. Във ВиК системата са инвестирани милиони, но все още няма видим резултат. 1100 служители работят във фирмата. От 2010 г. Рош е четвъртият шеф, който заема поста. Честите смени в ръководството обаче не дават добър резултат, споделят служители. В момента ъв фирмата в София има голямо напрежение. В Париж са изпратени всички медийни публикации за предстоящата сделка с "Титан" и оттам се очаквала реакция всеки момент. Ще стане ясно също дали французите се готвят да напуснат България или имат други планове.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7267 |19.12.2013 Столична община плаща 21 млн. лв., за да откупи собствен имот . 7| 6235 |23.03.2012 ДКЕВР ще нищи цените на газа и топлото . 10| 5996 |23.06.2011 Тристанката нищи минималните доходи днес . 5| 5736 |06.06.2011 Хотелиери в Слънчев бряг на война с община и държава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads