Реклама / Ads
3| 7282 |19.12.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Столична община плаща 21 млн. лв., за да откупи собствен имот

.
Столична община е на път да плати близо 21 млн. евро за свой собствен имот. За скандалната сделка алармира председателят на Българска асоциация за погребална култура арх. д-р Цветана Гочева по bTV.
 

 

Става дума за имот от 90 дка, разположен между Централните софийски гробища и съседния ТЕЦ. „Имотът изначално е гробищен – според всички кадастри този имот е част от Централните софийски гробища. Има много апетити към него и през годините е бил многократно в частни лица”, обясни арх. Гочева, според която случаят е „парадокс, дори на абсурд”. „Всеки, който се е докосвал до този имот, се е облагодетелствал. Първата продажба е през 2001 г., държавна фирма я препродава на фирма с швейцарски собственик”, даде за пример архитектът.

 

Според нея Столична община не е направила нищо, за да защити своята собственост. „В момента имотът е собственост на СИБанк, защото е бил ипотекиран от предишния собственик. Общината ще се бръкне с 10,5 млн. евро, за да спаси банката от лош кредит. Нека бъде организиран търг и да се види колко са готови да платят купувачи за този имот”, препоръча председателят на Българска асоциация за погребална култура.

Общинският съветник от ГЕРБ в София Орлин Алексиев призна, че сагата започва още през 1990 г. и не е единственият подобен случай от началото на прехода. Той отбеляза, че тогава имотът е бил държавна собственост, а Законът за общинската собственост е приет чак през 1996 г.
 

„Имотът в никакъв случай не е общинска собственост, никога не е бил. Трябва да закупим мястото за гробищен парк, от какъвто имаме крещяща нужда”, заяви Алексиев и подчерта, че последната възможност за обжалване на решения за собствеността върху имота е била пропусната през 2004 г. Общинският съветник увери, че цената от близо 21 млн. лв. е най-добрата цена, на която имотът може да бъде откупен от Столична община.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 12627 |12.09.2013 Плащаме до 3 дни и не ни съдят за парното . 6| 5925 |17.04.2013 Българи плащат по-скъпо в BG хотели . 5| 6193 |18.03.2013 Край на банковите такси при плащане на данъци . 5| 7725 |16.02.2013 Плащали около милион за косене на трева в АЕЦ "Козлодуй"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads