Реклама / Ads
1| 5055 |21.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Стратегията за Дунавския регион на дневен ред в ЕС

.
Филиз Хюсменова
Публичният диалог е единственият механизъм за създаване на целенасочена програма за развитието на Дунавския регион, заяви евродепутатът Филиз Хюсменова на дебат в Европейския парламент относно Дунавската стратегия на Съюза, съобщиха от кабинета на евродепутата.
 

Бъдещият документ, който дунавските страни и ЕК подготвят, предвижда изпълнението на трансгранични проекти за преодоляване на изоставането на региони по поречието на Дунав.

Според Хюсменова Дунавската стратегия ще осигури ефективна европейска политика на сближаване в тази географска област. Сега държавите членки подготвят своите предложения за бъдещия документ.

Предстои обаче най-важният етап - този на обществените консултации, в който да се включат всички - институциите, местната власт, представителите на бизнеса, неправителствените организации, обикновените хора.

„Тяхното участие е гаранция, че стратегията ще отговори на потребностите, ще решава проблеми и ще съдейства за развитието на населените места и на целия макрорегион", заяви евродепутатът.

Филиз Хюсменова призова Европейската комисия да предостави възможност на всички заинтересовани страни да участват в изработването на стратегията. Евродепутатът изрази и своите опасения, че ако публичните обсъждания се съсредоточат предимно в големите градове, малките населени места могат да останат изолирани, а те имат най-голяма нужда от подкрепа за своето развитие.

Хюсменова припомни, че по поречието на Долен Дунав се намират най-бедните региони в Европейския съюз и предложи да бъде учредена специализирана Европейска дунавска банка, която да осигури допълнителни средства за тяхното подпомагане.

В Европейския парламент е предложена и специална резолюция за Дунавския макрорегион, чийто съавтор е зам.-председателят на регионалната комисия Филиз Хюсменова.
Евродепутатът от АЛДЕ, ДПС предложи в нея освен държавите, с разработването и популяризирането на стратегията да се ангажират местните власти и неправителственият сектор. Хюсменова включи искането за създаване на мрежи за бизнес развитие и на нови форми за обучение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5556 |17.12.2009 МРРБ рапортува за резултатите от ОП "Регионална развитие" . 1| 5253 |05.06.2009 500 млн. лв. влизат в Пътната агенция по програма "Регионално развитие" . 2| 5677 |13.02.2008 Стратегията за развитие на голфа готова да края на март

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads