Реклама / Ads
14| 6130 |17.07.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Строежът на аутобани зацикля

.
откриванията на следващите магистрали може и да се забавят Източник: Булфото
Държавата първо трябва да плати справедливо обезщетение и чак след това да взема имота на гражданина, който трябва за инфраструктурно строителство.
 

Това реши Конституционният съд (КС) и отмени промени в законите за държавната и общинската собственост, направени при ГЕРБ, пише в. Труд. С тях след 2010 г. земите се отчуждават незабавно и стартира строителството, независимо дали се водят дела от собственици, които са недоволни от обезщетението.
 

КС отмени и текстовете от закона, според които след като администрацията вземе решение да отнеме частен имот, тя не уведомява собственика му, а само публикува акта за отчуждаване в “Държавен вестник”. Така от хората, чиито земи попадаха на пътя на магистрали например, се изискваше едва ли не да следят всеки брой на “Държавен вестник”, за да научат дали случайно нивите им вече не са отнети и да спазят 14-дневния срок за обжалване. Промените бяха направени с цел да се ускори изграждането на пътища. Бившият премиер Бойко Борисов се оплакваше, че собственици на имоти “изнудват” държавата за твърде големи обезщетения и забавят изграждането на важни обекти.

 

КС обаче е на мнение, че е недопустимо частен имот да става собственост на държавата, преди тя да е платила справедлива компенсация за него. “Конституцията изисква обезщетението да е равностойно и предварително. Това означава, че отчуждаването може да стане чак след определянето му по съдебен ред и превеждането му по сметка на собственика”, пише в решението. За уведомяването на хората чрез “Държавен вестник” КС заявява, че противоречи не само на конституцията, но и на Европейската конвенция за правата на човека.

“Това решение ни връща в лоното на демокрацията. КС показа, че неприкосновеността на частната собственост е над удобството на администрацията и целесъобразността на усвояването на средства от ЕС”, заяви пред “Труд” омбудсманът Константин Пенчев, който сезира КС за проблемите при отчуждаването.

Отмяната на “бързата процедура” при отчуждаването на имоти ще забави изпълнението на големи проекти в бъдеще и ще застраши усвояването на евросредства. Отмяната не засяга инфраструктура, за която отчуждителните процедури вече са приключили по отменения ред.

Засегнати ще са големи проекти като разширението на метрото в София, довършването на магистралите “Хемус” и “Струма” (участъкът през Кресненското дефиле), скоростните пътища Русе - Свиленград, Ботевград - Видин, Северната скоростна тангента на София, както и газопровода “Южен поток”.
 

“Решението е справедливо, но при положение че имаме бърза и ефективна съдебна система, а не да трябва да чакаме с месеци и години решението на съда”, коментира изп. директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова. Тя добави, че връщането на стария ред ще блокира инвестициите на местните власти. Засегнати ще са бъдещи проекти за общински пътища, ВиК инфраструктура, депа за боклук.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6986 |03.06.2010 Започна строежът на IKEA в София . 0| 5636 |16.04.2010 ЕС се надява строежът "Набуко" да е решен до края на 2010 . 3| 5466 |03.04.2009 Стартира строежът на софийския завод за боклук

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads