Реклама / Ads
Frognews
2| 5231 |16.07.2013

Строят ветропаркове в подножието на Витоша

.
Ветропаркове "Орисол 1" и "Орисол 2" ще бъдат построени в подножието на Витоша и по хълмовете на Голо бърдо край Перник, съобщи БТА. Проектите са одобрени от регионалната екоинспекция в Перник.

"Орисол 1" включва 21 вятърни генератори с обща мощност 63 мегавата и подстанция, разположени в землищата на радомирското село Долна Диканя и пернишките Боснек и Крапец. Възложител е "Терраветроссоле" ООД - София. Петнадесет от ветрогенераторите ще бъдат разположени на територията на община Радомир, шест - в подножието на Витоша.

Най-близката турбина до природен парк "Витоша" отстои на 1,13 км от защитената зона, включително и от най-дългата пещера на Балканския полуостров - "Духлата". За преобразуване на вятърната енергия в електрически ток ще се използват вятърни турбини с по три перки с дължина 54,65 метра, монтирани върху кула с височина 94 метра. Рискът от сблъсък с птици се оценява като незначителен.

Районът не се характеризира с особено богата гнездова орнитофауна, висока интензивност на прелетите на видове с голям размах на крилете, с наличието на голям брой редки и застрашени от изчезване птици, твърдят в становището си от РИОСВ. Не се очаква изграждането на "Орисол 1" да повлияе негативно и върху прилепната фауна, защото територията на ветропарка не предоставя подходящи дневни убежища за прилепи, а трасето му не е хранителна територия за тях според РИОСВ. Реализирането на инвестиционното предложение няма да доведе до кумулативен ефект със значително отрицателно въздействие върху предмета и целите на най-близката защитена зона "Витоша", смятат експерти.

Дадено е предписание обектът да бъде съоръжен с радар за известяване при прелет на птици и прилепи в близост до ветрогенераторите и със система за автоматичното им изключване. Подобна е оценката и на ветропарк "Орисол 2". Само на 60 м от резерват "Острица", който е една от най-старите защитени територии в България отстои най-близката вятърна турбина на бъдещия ветропарк. Резерватът се обитава от три вида земноводни, седем вида влечуги и 40 вида птици, два от които са включени в Червената книга на България. Бозайниковата фауна включва 24 вида, от които по българското законодателство са защитени два вида, а по Бернската конвенция - 12 вида. Установени са два вида защитени насекоми.

Растителното богатство на резервата е със средна степен на рядкост на европейско ниво и с висока - на национално. В "Орисол 2" ще бъдат монтирани 18 ветрогенератори с обща мощност 54 мегавата и подстанция в землищата на Перник, Батановци и Радомир. Нова въздушна електропроводна линия ще свързва проектираната подстанция на бъдещия ветропарк със съществуваща такава в с. Червена могила. Община Радомир обаче отказва да съгласува строителството на трети ветропарк "Орисол 3", който се предлага да бъде разположен в Конявската планина, съобщи на БТА кметът на Радомир Пламен Алексиев. Инвеститорът "Терраветроссоле" ООД предлага да бъдат монтирани 12 турбини по протежение на планината.

Срещу предложението, включително и с подписка, са възразили жителите на селата Чуковец, Касилаг, Гълъбник, Кондофрей, както и местното ловно-рибарско дружество. В официалното си становище община Радомир заявява, че не са разгледани алтернативи за разположение на ветроенергийния парк. Радомирци се опасяват и от кумулативен ефект върху природната среда след влизането в експлоатация на първите два ветропарка - "Орисол 1" и "Орисол 2". Очаква се те да заработят до две години.

Видка Атанасова
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. В. Сидеров: Русия, Китай, Бразилия чакат няколко АЕЦ-а да ни построят 74| 6821 |11.03.2013 . Решено: американци и Б. Манчев ще строят АЕЦ – Белене 98| 35520 |05.06.2012 . Строят АМ "Струма" с мост за мечки и заешка ограда 7| 5520 |08.06.2011 . Италианци ще строят ЛОТ 1 от АМ Марица 3| 5577 |26.03.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ