Реклама / Ads
5| 5294 |18.06.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Строим "Белене" без пазарен анализ?

.
Няма изготвени сметки и пазарен анализи за реализацията на проекта АЕЦ "Белене". Това каза в ефира на БНР Люлин Радулов, председател на Националния комитет на България в Световния енергиен съвет, цитирана от money.bg.
 

Експертът настоява да се разработи много бързо анализ за сегашното състояние и перспективите за потреблението на електроенергия не само в България, но и в региона. Радулов е мислел, че има всички необходими сметки и анализи, но когато попитал едно отговорно лице, то му казало, че няма такова нещо.

„Не е имало нужда от такава работа, защото е било ясно, че трябва да се върви натам. Наистина по принцип една страна, която е реализирала висока технология, тя не трябва да се дърпа да върви назад и да казва - не, затваряме ние ядрената енергетика от тук нататък, защото тя е опасна. Трябва да направим така, че тя да не е опаснa", заяви Люлин Радулов.

По отношение на АЕЦ "Белене" премиерът Бойко Борисов каза в интервю за Нова телевизия, че централата ще се строи, но когато стане ясно каква ще е крайната цена. По думите му при бюджета се водят спорове за разлики от един - два милиона, а тук става дума за милиарди.

Премиерът коментира и изказването на президента Георги Първанов, че това, което става, е срив в енергийната дипломация.

"Цялото ми уважение към него, да извади той 7 млрд. да ги даде, за да бъде добър дипломат. Аз няма да го направя", заяви Борисов по повод казаното от президента, че липсва каквато и да била приемственост между предишното правителство и настоящето по отношение на енергийната политика.

Също в сутрешен блок, но на друга телевизия - bTV, президентът Георги Първанов определи като спекулация казаното преди седмица от Борисов, че централата в Белене ще струва 26 млрд. лева. Държавният глава повтори известното, че базовата цена на втората атомна централа е 3,9 млрд. евро, като може да достигне малко под 8 млрд. Оттам нагоре всичко е импровизация, подчерта Първанов.

И за да няма спекулации, той предложи референдум, за да каже народът да се строи ли АЕЦ Белене или не.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5457 |10.06.2010 Проектът "Белене" отново на дневен ред . 2| 5301 |25.05.2010 "Енел" се отказа от АЕЦ "Белене" . 2| 5770 |18.05.2010 Съдебен процес грози България заради АЕЦ"Белене" . 6| 5358 |05.05.2010 Сърбия дава рамо на АЕЦ "Белене"?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads