Реклама / Ads
0| 5388 |22.10.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Строим магистрали с европейски пари

.
Автомагистрала Тракия Източник: Вяра Йовева
Разрешено е строителството на лот 2 от Стара Загора до Нова Загора на автомагистрала „Тракия”. Това стана ясно на пресконференция в Министерски съвет, след срещата на премиера Бойко Борисов и европейския комисар по регионалното развитие Павел Самецки.
 

Бойко Борисов обясни, че страната ни е помолила да стартира предварително работата по Лот 2. „Уроците от магистрала „Люлин”, в общи линии успяхме да ги убедим, че сме ги научили. Едно от нещата, които най-тежко се преодолява е загубеното доверие”, заяви Борисов. „Аз убедих еврокомисаря, че ще се справим и молим да стартираме предварително лот 2, като спазваме абсолютно всички процедури, които законодателството изисква.

Водният цикъл на Враца е пред подписване, както и водният цикъл на Габрово, метрото на София е подписано и стартира, посочи Борисов във връзка с големите инфраструктурни проекти. „Надявам се, че със старта на магистрала „Тракия” ние по начина, по който работим ще заслужим тяхното доверие и тогава вече ще водим допълнителни разговори, дали не могат да ни позволят да вървим по-бързо”, заяви Борисов.

След срещата си с премиера Борисов Павел Семецки изрази надежда, че можем да си сътрудничим по един нов и конструктивен начин. Еврокомисарят добави, че за България са предвидени 6,4 млрд. eвро за модернизация на икономиката, инфраструктурата, за изграждане и ремонт на автомагистрали, училища и болници. И изрази надежда, че заедно можем да усвоим ефективно тези средства.

Самецки обясни, че на страната ни се предоставят още няколко години, тези пари да бъдат усвоени. Вече са одобрени 700 проекти, от тях 170 училища – основни и средни, които ще бъдат реновирани и модернизирани. Избрани са и 500 фирми на базата на конкурси, които ще получат подкрепа за инвестиции в технологии, изграждане на умения. Що се отнася до ситуацията около структурните фондове и регионалната политика, Самецки посочи, че по негова преценка тя е „добра”.

За допуснатите до сега грешки относно европейските пари, Самецки обясни, че не иска тези грешки да бъдат повторени. Той заяви, че ще се радва да чуе за нови идеи по отношение на децентрализацията и делегирането на правомощията на общините в България.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4765 |07.10.2009 Подпомагаме уволнени работници с европейски пари . 5| 5058 |25.09.2009 Гаф:Европейски чиновници на помощ на български фермери . 3| 5092 |24.09.2009 Силиконова долина за 50 млн.евро строим в София . 6| 5792 |14.09.2009 В Румъния и кучетата живеят по европейски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads