Реклама / Ads
2| 11668 |17.10.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

"Супер Боровец"- възходи и падения

.
Три години след като се заговори за първи път за „Супер Боровец”, най-сетне реализацията му стратира миналата седмица. Мащабният проект премина през доста перипетии. Въпреки това работата стигна до първа копка.
 

На 30 юли 2004 година кметът на Самоков Ангел Николов и тогавашният областен управител на София Олимпи Кътев информират за подготвян проект в района на Боровец. Планирано е изграждането на комплекс “Самоков - Боровец - Бели Искър”, чиято реализация трябва да стартира от 2005 година. Според направените планове е предвидено курортът да се раздели на три зони и да се осъществят три различни типа застрояване. В първата част трябва да бъдат изградени малки фамилни къщи за туристи, средният включва сегашния курорт, а горната зона ще е за по-богати клиенти. Там трябва да има и нови писти и ски-съоръжения. Разчетени са да бъдат привлечени 300 млн. лева инвестиции в хотели и съоръжения. Грандиозният план за разширение на зимния курорт е трябвало да бъде осъществен от смесено акционерно дружество между община Самоков и три частни фирми - "Контракт 99" на Емил Кюлев, "Главболгарстрой" и "Електрокомплект".

Още от самото начало проектът среща отпора на еколозите. Според тях подготовката за изпълнението му е започнала, въпреки че нямала оценка на въздействието върху околната среда, а освен това не са били приети и устройствените планове на терените.

През 2005 г. след убийството на банкера Емил Кюлев (ключов участник и кредитор на проекта) се появиха съмнения, че проекта ще остане само на ниво планиране и ще бъде провален. Убийството на Емил Кюлев до голяма степен смути развитието на мегапроекта и на зоната около него. Причината е, че именно покойният банкер беше мажоритарен акционер в инвестиционно дружество "Рила Самоков 2004", специално създадено за проектирането, финансирането и изпълнението на проекта. Фирмата на Кюлев "Контракт 99" държи 51% от дружеството. С 25% участва община Самоков чрез апорт на общинска земя, с 16% - "Главболгарстрой", и с 8% "Енергокомплект", дружество от структурата на "Рей холдинг"

След драматичния край на банкера голямата въпросителна пред "Супер Боровец" беше: Кой ще осигури финансирането на проекта? Едни предричаха кончина и на "Супер Боровец", други се двоумяха дали има достатъчно мощна българска банка, която да се заеме с финансирането. Проектът беше промотиран пред чуждестранни банки, които се оказаха склонни да участват във финансирането му. По-късно Наследниците на покойния банкер Емил Кюлев се оттеглят от смесеното дружество с община Самоков, а новият мажоритарен акционер е "Главболгарстрой". “Супер Боровец” преминава изцяло в ръцете на строителната фирма.

За реализирането на проекта строителната компания търси нов финансов инвеститор и го намира в лицето на фондът "Екуест инвестмънтс Болканс лимитед", който става собственик на 67 на сто от дружеството "Рила-Самоков 2004", което ще реализира мащабния проект "Супер Боровец", а Георги Крумов става и негов изпълнителен директор. За да получи възможността да участва в проекта, фондът е вложил първоначално 5 млн. евро в капитала на дружеството. 

В момента инвеститорите на проекта, представени в дружеството “Рила-Самоков 2004“ АД, са: “Боровец инвестмънт“ ЕАД с дял от 67%, включващ “Equest Investments Balkans Ltd.“ и Държавния фонд на Султанат Оман; Община Самоков (с 25%) и “Главболгастрой“ (8%). В проекта през следващите 5 години ще бъдат инвестирани около 500 млн. евро, като ще бъдат открити над 2000 нови работни места. Строителството на “Супер Боровец“ ще стартира първо от инфраструктурата - с изграждането на лифтове, нови пътища и паркинги. Предвижда се да бъдат построени 19 нови писти, 10 лифта, 2 голфклуба, както и редица ваканционни селища, включващи нискоетажни вили и луксозни постройки. На първата копка на обекта стана ясно, че стратегията на курорта предвижда по-малка плътност на застрояване за освобождаване на по-големи площи за спортни дейности въпреки, че през миналите години имаше упреци, че ще има презастрояване. Като приоритетно е ниското строителство, основаващо се на едно двуетажни вилни селища. Изпълнението на проекта е разделено в два основни етапа, обхващащи периода 2007-2012 г. Общата застроена площ на жилищните имоти и хотелите е 623 500 м2, включително 4 и 5-звездни хотелски комплекси. Ще бъдат изградени 40 км нови ски писти. Терените на “Супер Боровец“ се намират основно в четири района - Боровец (1100 м надморска височина), Бандерата (1460 м), Гвардейска поляна (1620 м) и Бялата поляна (1310 м). Проектът има всички необходими разрешителни за началото на първата фаза. Започва се с кабинков лифт Палашица - Ястребец. Планира се построяването и на автомагистрала “Рила“.

 img_1924.jpg  снимки Вяра Йовева

Предлагаме ви и едно по-различно мнение на Николай Павлов, качено в собствения му блог:

Няколко думи за "Супер Боровец"

С гръм и трясък най-сетне стартира така дълго анонсираният хипер-мега-гига проект "Супер Боровец" и любопитната ми душица не устоя на изкушението да се поровя малко из мрежата по този повод. Нема как да не отпочна целата история с дедо ви Симо Ментата, вервайте ми! В началото са ония рилски гори и чуки, дето му ги върнаха, без да е съвсем ясно дали въобще някога са били негови. През 2004 г. се сформира инициативен комитет начело с Кобурга, както и "Рила-Самоков 2004" АД. В дружеството, мажоритерн дял (51%) държи Емил Кюлев, известен с това, че за една нощ станал от милиционер - банкер. С 8% процента играе "Енергокомплект", собственост на Иван Павлов, братовчед на Илия Павлов. 16% е участието "Главболгарстрой", също много близка до Мулти фирма. Участват заедно в общ консорциум в един от търговете за строителството на каскадата "Горна Арда", а президентът на "Главболгар" Симеон Пешов членува заедно с Илия Павлов и Кюлев в клуб "Възраждане". Тримата от своя страна, явно поддържат добри връзки с Гоце Първанов, който ги взима в делегацията си през 2003, когато получава Златен православен кръст от руския патриарх Алексей II в Москва. Последната четвърт е за община Самоков, срещу апорт на 2000 декара земи в проекта. "Ненадейната" кончина на господата Кюлев и Илия Павлов поразмества пластовете, но само на пръв поглед "Главболгарстрой" изкупува дяловете на "Росексим" и "Енергокомплект", а по-късно продава 67% на "Икуест", инвестиционен фонд, направил доста сделки в последно време, главно на територията на Софийска община. Въпросните "Икуест" притежават профила на типичната перачница на мръсни съветски капитали. Регистрирани в Лондон, развиват дейсност почти изцяло в Източна Европа - главно България и Румъния, начело са някакви тотални анонимници - двама финландци и някой си Георги Крумов, най-вероятно "наше момче" и ченге от кариерата. Накрая на сцената излиза още едно ченге, този път съвсем доказано. Иде реч за Стоян Денчев или агент Симеонов, бивш служител на Мултигруп и депутат от ДПС. Денчев се включава като представител уж на някакъв Омански фонд, дето бил много голяма работа, но така и не успях да намеря почти нищо из интернет за него, освен че планира да инвестира и в братски Беларус. Денчевият омански фонд придобива 33.5% от участието на "Икуест" и така пъзелчето се подрежда, поне за сега. Прави впечатление изключителната ангажираност на държавата през всичките тези години, към един доминиращо частен проект, а също и спецификата на инвеститорите и техните капитали, до един сочещи вярната посока - Москва.
Frognews.bg

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5189 |17.10.2007 Пренасочват 30 хил. англичани на юг . 0| 5128 |16.10.2007 Международната консултантска "BG Estates Worldwide": Очакваме увеличение на продажбите на чужденци с . 0| 5193 |16.10.2007 Банско чака 13 хил. туристи . 1| 5334 |16.10.2007 „Лукойл" изстреля цените на горива нагоре

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads