Реклама / Ads
2| 5263 |15.02.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Свалянето на осигурителния праг е удар по пенсионната система

.
Божидар Данев
В условия на криза намалението на осигурителните вноски е страшно опасно за стабилността на пенсионната система. Това каза председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.
 
Всеки процентен пункт намаление на осигурителната тежест означава около 150-160 млн. лева по-малко приходи.
Данев каза, че трудовата дейност е най-високо облагаемата дейност и вноските трябва да намаляват, но след излизане от кризата – когато отбележим 2 % ръст над нивото, постигнато през 2008 г. Приходната част намалява, разходната се увеличава - някой трябва да покрие този дефицит, коментира той.

Очаква се устойчиво увеличение на разходната част като следствие от постоянния ръст на разходите за обезщетения при безработица, очакван натиск за пенсиониране, включително нереално растяща инвалидизация, постоянен ръст на разходите за обезщетения при безработица, намеренията за изравняване на минималната пенсия с прага на бедността и други.

От БСК очакват силно напрягане на бюджета. Според Божидар Данев, не трябва да се изчаква с вземането на мерки до догодина, тъй като правителството има най-висок кредит на доверие сега, освен това реформата в пенсионната система не търпи отлагане. За мен тя е по-спешна отколкото тази в здравноосигурителната система, заяви Данев.

От осигурителната система трябва да бъдат извадени всички плащания, които имат характер на социално подпомагане – социални пенсии, добавка за възраст, добавка за минимална пенсия, чужда помощ и др. и реално да се отдели бюджетът на ДОО от Консолидирания бюджет на държавата, за да има прозрачност.

От БСК бяха категорични, че трябва да се обвърже осигурителният принос с размера и времето за получаване на пенсията и да се стимулира удължаването на трудовата дейност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5834 |10.12.2009 Иво Прокопиев: На прага сме на голямата криза . 1| 6207 |28.10.2009 Прагът но бедността чукна 211 лева . 2| 6523 |18.06.2009 Световната криза вкарва 60 млн. азиатци под прага на бедността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads