Реклама / Ads
6| 5106 |04.10.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Световната банка: Далеч сме от края на кризата

.
Вчера в Истанбул се проведе срещата на министрите на финансите на Г7 и ръководителите на Централните банки. В центъра на вниманието бяха световната финансова криза, слабият долар и състоянието на банковия сектор.
 
От Световната банка съобщиха, че кризата е далеч от приключване за много от развиващите се страни в Източна Европа и Централна Азия, предаде “Фокус”.

Въпреки че ръстът започва да се засилва, семейства и правителства са принудени да взимат заеми, докато капиталните притоци от чужбина към региона едва ли ще се върнат до нивата отпреди кризата. „Кризата дори не е близо до края си в Източна Европа и Централна Азия”, заяви Индермит Гил, главен икономист на Световната банка за региона. Гил заяви също, че и Турция, и Русия ще бъдат засегнати от нарастването на голямата бедност в света. На пресконференция на тема „Актуалното състояние на икономиката в Европа и Централна Азия” той изтъкна, че не смята, че кризата е свършила, в Европа и Централна Азия съживяването е много слабо. Регионът има над 350 милиарда външен дълг и не е ясно още как той ще се финансира през 2010 година. По думите му ситуацията във въпросния регион не е добра за домакинствата. Безработицата и бедността нарастват.
Главният икономист на Световната банка посочи, че не е много добро положението на разрастващите се страни от Г-20. По думите му досега всяка година е било регистрирано увеличаване на средната класа, докато тази година ситуацията е обратна. Броят на много бедните в този регион ще се увеличи с 15 милиона души, а в региона има 145 милиона бедни и като част от глобалния проблем неизбежно нарастването на бедността ще засегне Турция и Русия, изтъкна той.
В рамките на годишното събрание на МВФ и Световната банка в Истанбул Франция и Великобритания обявиха, че ще отпуснат 4 милиарда долара помощ на бедните страни.

„Тази сума е твърде малка на фона на реалните нужди на тези страни, които са по-скоро към 17 милиарда долара, но все пак ангажиментът ни е сериозен”, заяви икономическият министър на Франция Кристин Лагард.
Сумата ще бъде дадена под формата на два заема от 2 милиарда долара, които Франция и Великобритания ще отпуснат за специалния фонд на Международния валутен фонд, предназначен за финансирането на бедните страни.

Русия може да вземе заем между два и четири милиарда долара от Световната банка през 2010 година, заяви руският финансов министър Алексей Кудрин. Той заяви, че този въпрос е бил обсъждан на среща с ръководителя на Световната банка Робърт Зелик. „Нас ни интересува опростен и ускорен кредит. Ние се договорихме да проведем преговори за условията. Това няма да бъде инвестиционен кредит, а финансов. Това не предполага някакви големи програми и споразумения”, заяви Зелик. Кудрин подчерта, че Москва ще предостави помощ в размер на 50 милиона долара на най-бедните страни, пострадали от световната финансова криза. По думите му средствата ще бъдат предоставяни в следващите три години – 20 милиона долара през тази и по 15 милиона през 2010 и 2011 година.

В комюнике след края на срещата участниците подчертаха, че въпреки позитивните сигнали, които демонстрират икономиката и финансовите пазари през последните месеци, все още няма поводи за успокоение.

„Няма място са самоуспокоение, докато перспективите за ръст остават крехки и ситуацията на пазара на труда не е започнала да се подобрява. Ние ще продължим да реализираме антикризисни мерки, докато възстановяването не стане стабилно”, се отбелязва в документа. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6523 |18.06.2009 Световната криза вкарва 60 млн. азиатци под прага на бедността . 1| 6307 |27.03.2009 М. Стратиева: Българският туризъм може да спечели от световната криза . 18| 4831 |09.12.2008 Туризмът ще страда много от световната криза . 0| 7410 |09.12.2008 Обсъдиха отражението на световната финансова криза върху България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads