Реклама / Ads
0| 6189 |28.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Световни асове в туризма борят кризата в бранша

.
За първи път днес и утре България e домакин на Комисията за Европа към Световната организация по туризъм. Акцент на форума ще бъде отражението на икономическата криза върху туристическия отрасъл, както в световен мащаб, така и в България.
 

Това е една от първите прояви на новия генерален секретар на Световната организация по туризъм (СОТ )- представителят на Йордания г-н Талеб Рифай.

На сесията на Комисията за Европа към СОТ, която ще се проведе в столицата, ще бъдат дискутирани различни проблеми, свързани с световната икономическа криза и нейното конкретно отражение върху туристическия отрасъл, както в световен мащаб, така и в България.

В резултат на кризата СОТ създаде през октомври 2008 г. специален Туристически съвет за възстановяване, който е натоварен да прави пазарен мониторинг, да подпомага обмена на информация и добри практики, да събира и разпространява данни за прилагани правителствени мерки и др.

Кризата прекрати и тенденцията за ръст на туризма в БВП, като очакванията бяха през 2009 г. да бъде отчетен спад до 2% в световен мащаб. Лошата конюнктура в отрасла се отрази най-силно върху пътуванията до далечни дестинации, дестинациите с ограничена структура на продуктите и слаба диверсификация на услугите.

За България тези негативни тенденции се изразяват в спад на приходите от туризъм с 0.7% през 2009 г. спрямо 2008 г.,
спад на цените на основни туристически услуги до 20% за различните дестинации и други.

Тема на дискусиите в рамките на сесията се очаква да бъде и създаването на Национална туристическа организация в България, определянето на туристическите райони и изграждането на национална система за туристическа информация в страната.

Участниците в дискусиите ще обменят мнения по формата на публично-частното партньорство, взаимодействието на бранша с администрацията, финансирането на сектора, създаването на единен модел за национална туристическа сигнализация, данъци и такси в туризма и други.

Очаква се да бъде обсъден и въпросът за въвеждането на Сателитна сметка в туризма у нас. Целта на този инструмент е да могат да се следят по електронен път всички компоненти, свързани с туристическия сектор - брой хотели и нощувки, туристически разходи на населението, недостиг или излишък на почивни бази и други. По този начин ще може да бъде направена реална оценка на значението на туристическия отрасъл за страната.

СОТ, координирано с Евростат, е водещата организация в областта на туризма, ангажирана с въвеждането на Сателитната сметка. В България институцията, отговорна за това, е Националният статистически институт.

Световната организация по туризъм (СОТ) е специализирана агенция към ООН и е водеща международна организация в сферата на туризма. Основната й дейност е да развива и насърчава туризма, който се счита за най-голямата индустрия в света. Дейността на СОТ е съсредоточена в области, които допринасят за икономическото развитие на държавите и международното разбирателство, развитието на човешките ресурси, качеството на туризма, осигуряването на заетост в отрасъла, статистика и икономическо измерване на туризма, проучване на пазара и реклама, нови информационни технологии, комуникация и документация. В организацията членуват 161 държави и територии и повече от 390 асоциирани членове от туристическия бизнес, университети, туристически сдружения и местни туристически власти.

Комисията за Европа включва 45 страни-членки, а Ватикана е със статут на наблюдател. България е член на Световната организация по туризъм от 1976 г. През м.г. България бе избрана за член на Изпълнителния съвет и на Програмния комитет на организацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6428 |21.04.2010 България разчита на търговски бум, за да се измъкне от кризата . 0| 5089 |17.04.2010 Дянков по-малко песимист за кризата . 3| 5840 |14.04.2010 МВФ: Кризата в България се задълбочава . 2| 5118 |09.04.2010 Привличаме инвеститори от Индия в земеделието и туризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads