Реклама / Ads
1| 5662 |18.01.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Световният ден на снега с втория Витоша Зимен Фест в събота на х. Алеко

.
Празникът на Витоша е на 21 януари, събота, от 11 ч. пред х. Алеко. Организатори на феста, наред с Фондация София – Европейска столица на спорта, са Столична Община, БФ ски, Витоша ски АД, Сдружение „Маратон”, Български колоездачен съюз, Сдружението на „Витошките ски и сноуборд училища“, Българска федерация по катерене и алпинизъм.
 
Тази година програмата се обогатява с една уникална атракция. Планинско колоездене – зимно спускане за време ще се организира за първи път в България. Шоуто в планината ще започне точно в 12.00 ч. със старт на плаца през х. Алеко, трасето ще е дълго 800 метра с множество виражи, скокчета и възможности за трикове, а финалът е пред долна станция на Романския лифт. „Досега, за няколко дни има близо 100 записани. Хората обичат планината и вярвам, че с подобни инициативи и фестивали ще направим така, че излетите, туризмът и спортуването на Витоша да станат ежедневие,“ заяви Даниел Ангелов от организаторите. На пресконференцията присъства и най-перспективният наш състезател по скоростно спускане с велосипед Йоан Нейчев, който обеща много емоции и екшън в събота по време на атрактивното състезание край х. Алеко.

Също така тази година състезанията в ски-алпинизма ще бъдат валидни и за контролни при определяне на националните отбор. „Витоша е богатството на София и се радваме, че можем с помощта на София – Европейска столица на спорта да организираме подобно състезание“, каза Петко Тотев, зам.-председател на БФКА.

Програмата за Феста в събота предвижда множество демонстрации, състезания, забавни игри и викторини. На плаца пред х. Алеко ще бъде нареден паралелен слалом, по който децата да могат да изпробват уменията си. Ски-учители ще помагат безплатно на малките скиори да повишат уменията си. Наред с надпреварата по ски-бягане, всеки ще може да се пробва безплатно с „писалките“. Състезанието по ски-алпинизъм ще бъде със старт-финал пред хижа Алеко. Предвидени са множество игри, планинарски песни и конкурси: за направа на снежна фигура, за най-атрактивен карнавален костюм и визия, за най-голяма снежна топка, теглене на въже и др. Ски-учители ще направят снежно шоу с борд и ски трикове. Фестът включва още планинарски песни и танци на импровизираната сцена.

 
Предварителна програма

10.00 – 10.30 ч. Записване на участниците – регистрация в зоната на хижата

10.30 – 11.00 ч. Официално откриване

10.30 – 13.00 ч. Ски-алпинизъм

11.00 – 12.00 ч. Алпийски ски – паралелен слалом

11.00 – 12.00 ч. Ски-бягане

12.00 – 13.00 ч. Спускане с колела по сняг за време

12.00 – 12.30 ч. Конкурс за карнавална визия

12.30 – 13.00 ч. Конкурс за снежни фигури

13.00 – 13.30 ч. Награждаване на призьорите, викторина с награди и закриване

 
Бонус. Всеки участник до 18-годишна възраст може да ползва Кабинковия лифт от Симеоново до х. Алеко с лифт карта на символична цена от 1 лв. и депозит 5 лв.

Глобална снежна емоция. Деня на снега се чества в 46 държави и е посветен на желанието на хората да живеят активно, да спортуват, да се отдават на физически и забавни занимания през зимата, да се наслаждават на емоциите, които предоставят. Целта е да се мотивират децата между 4 и 14 години да се запознаят и да заобичат зимните спортове и забавления. Тази зима очакваните участници са над 800 000.

Мотото на Световния ден на снега „Открий, забавлявай се, изживей“ е свързано с незабравимите срещи със зимните спортове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7037 |12.01.2016 Банско с парти за Световния ден на снега . 3| 5644 |15.01.2015 Банско подарява ски уикенд на децата за Световния ден на снега . 11| 5540 |03.09.2010 7 магистрали до края на втория си мандат обеща Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads