Реклама / Ads
2| 11671 |30.11.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Свиваме икономиката – получаваме “малката пица” на Дянков

.
Пламен Орешерски Източник: Вяра Йовева
Прогнозите за брутния вътрешен продукт на страната са като прогнози за времето - колкото е по-широк диапазонът, толкова по-голям е шансът да бъдат верни. Това заяви депутатът от Коалиция за България Пламен Орешарски по време на дебатите по макрорамката за следващата година на второ четене в бюджетна комисия, които започнаха по-рано днес.
 

Според бившия ексминистър на финансите в края на годината икономиката ни трябва да се свие с двуцифрени стойности, за да бъдат точни прогнозите за брутния вътрешен продукт, на базата на който е направен и бюджетът за следващата година.

„Примерно 12-13 % икономически спад за четвъртото тримесечие е този, който ще доведе до 63,5 млрд. лв. Още от 2009 година ние ще реализираме в номинален израз по-висок БВП", заяви Орешарски.

Председателката на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ контрира червения депутат като го попита: „И Вие смятате да го заложим сега и да го изхарчваме предварително?.

Орешарски обясни позицията си с агрумента, че когато базата е грешна, и прогнозата за следващата година е грешна. И направи асоциация с прогнозата за времето, че колкото повече разширим диапазона, толкова по-точни ще бъдем. Ако например прогнозираме, че утре ще бъде между минус 20 и 25 градуса, то статистически със сигурност ще улучим, отговори бившият финансов министър.

От своя страна зам.финансовият министър Владислав Горанов коментира, че има основания да се мисли, че по-рано обявеният спад от 6,3 % няма да бъде достигнат. Вероятно икономиката ни през 2009 година ще се свие с между 5,5 и 5 на сто. Това обаче не намира изражение в приходната част на бюджета спрямо първоначалната прогноза, която беше внесена, тъй като не намираме причина за оптимизъм".

Припомняме, дебатът в бюджетната комисия е първата дискусия по проектозакона, който при първото четене не бе коментиран от опозициято - нито в ресорната комисия, нито в пленарна зала.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5333 |29.10.2009 Дянков внесе “малката пица” в парламента . 6| 4720 |12.10.2009 Оптимистични прогнози за икономиката вещае Дянков . 10| 5631 |30.08.2009 17 пъти по-малко получаваме от германците . 0| 5182 |17.08.2009 Икономиката сниши ръст с 4,8%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads