Реклама / Ads
5| 5103 |19.10.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Свиване на износа и график на тока обмисля Трайков

.
Трайчо Трайков
Проблемите в 6-те блок на АЕЦ "Козлодуй" вероятно ще доведът и до въвеждането на нов график и мерки, свързани с намаляване на износа на ток, по предложение на ЕСО. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от "Фокус".
 

Все още не е ограничен износът на ток, но е много вероятно да се наложи съкращаване на износа електроенергия с две трети. Ще бъде намалено и зползването на по-голяма част от капацитета на ВЕЦ-овете, както и активиране на студения резерв в ТЕЦ „Варна и ТЕЦ „Бобов дол”. Това ще гарантира стабилността на системата в периода, до включване на 6-ти блок в нея.

Дефектът, констатиран в АЕЦ „Козлодуй”, не представлява по никакъв начин опасност за здравето на хората. Не представлява и сериозна опасност за здравето на енергийната система. Ток също ще има, каза министърът.
Ако се спази графикът, по който вече се работи интензивно, би трябвало в близките три-четири седмици да приключи ремонтът и АЕЦ „Козлодуй” да влезе отново в системата.(

В 5-ти блок се използват същите елементи. Плановият ремонт там предстои през пролетта на следващата година.
Ще разговарям с ръководството на „Росатом” да има готовност за покриване на риска при възникване на подобен проблем и в 5-ти блок, надяваме се, че няма да има, но засега се очертава, че проблемът може да е свързан с конструктивен дефект на тези тръби, каза той.

Трайков заяви, че е поискал допълнителен доклад, за да се види, „дали в централата има нещо, което не е свършено по най-добрия начин”. Гаранционният срок на приборите е две години, а профилактиката е през четири години. Договорът е сключен през 2004 година. Налага се внос на 31 тръби от Русия. По думите на министъра – те ще бъдат на „символична” цена.

Що се отнася до това, кой трябва да понесе отговорността за проблемът в "Козлодуй", министърът уточни, че неговото мнение ще бъде формирано в следващите дни.
 
Първият проблем е констатиран на 28 септември, активно се работи по отстраняването му от 13 октомври. Според Трайков, в доклада, който е получил от АЕЦ „Козлодуй” вчера не е било достатъчно добре отразено, какво е правено между тези две дати.

За ноември и декември са били предвидени около 160 мегавата износ за Турция, а за следващата година около 500 мегавата. За тези два месеца е почти сигурно, че няма да може да се реализира такъв износ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 6706 |18.10.2010 Огромен ръст на износа = кражба на ДДС . 0| 4834 |16.08.2010 ЕVN обеща ток по график . 0| 4992 |22.04.2010 Без консенсус за болничните, изчистваме отпуските по график . 1| 5272 |19.10.2007 Страх от режим на тока, спираме износа от 1 декември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads