Реклама / Ads
3| 5840 |06.11.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Таксиджиите в София ще работят на таблети с каскети

.
След Нова година услугата на превозвачите ще може да се поръчва през таблет, смартфон или специален сайт. Устройствата обаче трябва да имат специално приложение, а такситата вече масово са снабдени с GPS. Шофьорите освен това ще носят униформа, пише Монитор.
 

„Клиентите ще виждат къде най-близо има свободно такси и ще могат да изберат то да ги вози, без да се обаждат на диспечер по телефона.” Това съобщи за „Монитор” съпредседателят на „Съюз такси” Спас Атанасов.

Таблетите ще изпратят радиостанциите на такситата в историята. „Ако някой направи поръчка по телефона, диспечерката ще може с натискане на едно копче да прати най-близката кола. Сега понякога по радиостанцията се включва колега, който е по-далече”, допълни Атанасов. Той обясни, че вече 600 столични таксита имат таблети

Предстои с такива устройства за бъдат снабдени още 300 коли. Виртуални поръчки ще могат да се правят за коли на 18 фирми превозвачи, които се обслужват от един диспечерски център. В София има общо 5200 таксита. Шофьорите не плащат нищо за таблетите. „Те са за сметка на фирмата превозвач”, каза Атанасов. Устройствата се купували на изплащане за 24 месеца с крайна цена от 430 лв.

Освен това се предвижда таксиджиите да имат рейтинг. В интернет сайта на диспечерския център клиентите ще гласуват по номера на автомобила. Нямало да стават обърквания, защото все по-често една кола се ползва само от един шофьор, а не от двама ортаци, твърдят от бранша. „Така че на таблета или смартфона ще се вижда, че шофьорът на най-близко намиращото се такси има 8 одобрения и 3 неодобрения”, обясни Атанасов. По думите му подобна система съществува в Лондон.

От браншовата организация „Съюз такси” смятат още да въведат униформи за таксиджиите, като шофьорите може да са с каскети и папийонки. „Японските колеги ги свързваме с белите ръкавици, лондонските – с шапките, а българските може да носят папийонки”, каза председателят на „Съюз такси” Кирил Ризов. Той обаче уточни, че всяка фирма сама ще реши кога да въведе униформите. Сега такива имат само зелените таксита в София.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6054 |04.10.2012 Международен интерес за летище София . 7| 6456 |26.06.2012 София остава без топла вода, ако топлофикацията не плати газов дълг . 10| 8080 |07.05.2012 Откриват ултрамодерна болница в София . 20| 6746 |06.04.2012 Кърджали тръгва към София, ако Дянков не помогне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads