Реклама / Ads
1| 4973 |02.10.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Търсенето на квартири скочи заради мераклиите за ВУЗ

.
Ръст на търсенето на недвижими имоти под наем отбелязаха компаниите в началото на студентската учебна година. Причината както всяка есен е напливът на първокурсници от цялата страна.
 

В края на миналия месец търсенето на квартири е нараснало приблизително с 30 – 40 %, съобщи за Frognews.bg  Снежана Янкова от агенция „Адрес недвижими имоти – Студентски град”. Студентите търсят предимно в тези райони, за да са по-близо до университетите. „Нормално е да има такова търсене – сега започва учебната година. Има голям интерес през този сезон, една част от студентите предпочитат да наемат квартири вместо варианта – общежитие”, коментира Янкова. Тъй като общежитията се препълват отрано, а голяма част от стаите се заемат нерегламентирано от по-платежоспособни стари студенти, успели да се уредят по втория начин, голяма част от новаците остават на улицата. В търсенето на нов дом те се насочват към най-различни варианти. С цел да намерят съквартирант/ка или квартира, разлепват обяви по спирките в районите около „Студентски град” и „Дианабад”. Част от тях предприемат по-сериозни мерки, само и само да живеят в някой от блоковете в младежкия град – търсят с обяви студент, който има право на общежитие, но не ползва правата си, и срещу „скромното” възнаграждение от 500 лева се надява да получи подслон точно там. На други пък родителите им купуват апартаменти на изплащане, за да осигурят детето си, макар и да нарастват цени на имотите. Тези, които нямат възможност да си купят ново жилище в големия град се насочват към варианта дом под наем.  Това е причината в района на „Студентски град” и „Дианабад” да се поддържат по-високи наеми от тези в другите комплекси. Цените за гарсониера средно варират между 200-250 евро, за двустаен между 250 – 300 евро. Многогостайни апартаменти, които вървят между 400 и 1000 евро почти не се търсят от студенти. По-заможните предпочитат малките едностайни и двустайни жилища от 50 – 60 кв., защото са самостоятелни и нямат хазяи.

 Йочка Димитрова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5317 |01.10.2007 Застрахователите днес празнуват професионалния си празник . 0| 6038 |29.09.2007 Ловният сезон за отстрел на диви свине започва днес . 1| 5684 |28.09.2007 Инфраструктурата на Слънчев бряг ще бъде продадена за 38 млн. лв. . 0| 5963 |28.09.2007 Белгийци купиха СИБанк

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads