Реклама / Ads
1| 6483 |01.09.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Темида отсвири руския иск за запор на "Булгартабак"

.
Софийският градски съд е оставил без разглеждане подадена от Руската федерация молба за обезпечение на бъдещ иск срещу "Булгартабак холдинг". Не е ясно обаче дали тя е включвала запор на акции на продаваното в момента дружество. Решението на съда е от 31 август, съобщи “Дневник“.
 


Информацията, че руската държава има претенции към 45 на сто от “Булгартабак холдинг“ и иска запор над акциите на дружеството се завъртя дни по-рано, но бе отречена в четвъртък от шефа на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов след справка на ведомството в Централния депозитар.


Същия ден агенцията обяви, че приема офертата от 100.1 млн. евро за близо 80 на сто от тютюневото дружество, предложени от регистрината в Австрия “БТ Инвест“, зад която стои кипърската офрошка “ВТБ Кепитъл“, от която 75 на сто са на руската държавна Външнотърговска банка (ВТБ). Предстои сделката да се одобри и от надзорния съвет на приватизационната агенция.


От Софийския градски съд не съобщават за какви претенции Русия е твърдяла, че ще предяви към дружеството и дали е искан запор за акциите му като обезпечение по тях.


По правило молбите за обезпечение на бъдещ иск се пазят в тайна, защото целта е ответникът по тях да не знае, че ще бъде съден и ще бъде блокирано имуществото му, за да не го укрие. В електронното деловодство на съда няма и информация защо молбата на Руската федерация е оставена без разглеждане, пише “Дневник“.

Отказът на магистратите не пречи на Русия отново да подаде молба за налагане на обезпечения на имоти или акции на "Булгартабак".


В началото на август руските медии излязоха с твърдение, че благодарение на Русия процедурите за продажба на "Булгартабак" се провалят вече два пъти, пишеше вестник "Независимая газета". Според изданието именно претенциите на Москва към 50% от активите на "Булгартабак" са спирали неговата приватизация досега.


Междувременно от пресслужбата на Управлението на делата на президента (федерална служба, орган на изпълнителната власт, която организира и обезпечава материално-техническите нужди на държавната власт) са потвърдили интереса на държавната банка ВТБ към "Булгартабак" и че ще я подкрепят. Остава неизвестно кога точно Русия е внесла искането си запор върху имущество на холдинга пред Софийския градски съд.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 6318 |31.08.2011 Л.Шулева: Русия е запорирала 45% от акциите на “Булгартабак” . 21| 5097 |05.11.2010 Министър Дянков отсвири и пенсионерите . 5| 6301 |03.11.2010 Орешарски помогнал на "Батко" да се измъкне от Темида . 0| 6448 |17.09.2010 Българската луканка се завръща на руския пазар

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads