Реклама / Ads
1| 5753 |04.07.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Тетевен взе приз за уникално европейско селище

.
Като носител на тази награда градът ще има възможността да участва в различни европейски програми с други селища, както и да бъде представян пред международни институции във всички европейски държави.
 

Приютен в пазвите на Балкана, далеч от главните пътища, за Тетевен е трудно да се определи времето на заселването му.  Случайно открити паметници свидетелстват, че този край е обитаван от най-древни времена. Доказателство за това са находките в пещерите Моровица, Байовица, Драганчовица. 
От времето на траките са многобройните надгробни могили. По косвени сведения може да се установи, че живеещите тук траки са от племето на сердите. Нумизматични находки доказват, че тук е имало и римско селище. Могат да се открият следи и от римски пътища и мостове, стражеви наблюдателници. 
Днешният Тетевен възниква през втората половина на 14 век, а през следващите векове преживява своя разцвет. Градът се е разраснал, но къщите са били толкова близо една до друга, че по покривите можело да се мине от единия до другия край на града. Развили се 27 занаята. Тетевенските търговци стигали до Азия на Изток и до Виена на Запад. В града имало 60 хаджии. Наричали го "Алтън Тетевен" - Златен Тетевен.

teteven3.jpg
Днес важно място в развитието на община Тетевен заема туризмът.
“Долината на Тетевен е вълшебна, неизмеримо красива !”-Феликс Каниц
Природата на Тетевенския край е наистина неповторима, омайваща, живописна, изключително разнообразна, с уникална флора и фауна. Вековни гори, стръмни, на места дори отвесни скали, дъхави поляни, водопади, пещери. 
В биосферния резерват “Царичина” има огромно разнообразие от над 600 вида растения, някои от които са вписани в Червената книга на България. Удобни туристически пътеки водят и до двата съседни резервата - “Боатин” и “Козя стена”. От тук най-бързо се стига до хижите “Георги Бенковски”, “Ехо ” и “Вежен”. 
Истински рай за орнитолозите е защитената местност “Черният рът”, където може да се наблюдава разнообразие от птици.
Като носител на тази награда градът ще има възможността да участва в различни европейски програми с други селища, както и да бъде представян пред международни институции във всички европейски държави.
С приза "Златен печат" за уникално европейско селище са удостоени 15 градове в Европа, сред които са Флоренция, Страсбург и други. Frognews.bg

teteven.jpg  
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5610 |28.03.2008 Приморско стана уникално европейско селище . 0| 6261 |19.12.2007 Созопол получи златния печат за "Уникално европейско селище" . 0| 6287 |19.12.2007 Созопол взе златен печат за "Уникално европейско селище" . 0| 5589 |19.12.2007 Созопол взе златен печат за "Уникално европейско селище"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads