Реклама / Ads
3| 5029 |21.09.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Топлото през зимата на стари цени

.
Цената на парното отопление ще се запази на сегашните цени до края на отоплителния сезон. Това съобщи Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
 

Това означава, че заради драстичния скок на цените на парното и природния газ това лято, абонатите ще плащат по-скъпо парно спрямо миналия отоплителен сезон. Софиянци, например, ще плащат с близо 19 на сто повече за топлоенергия спрямо миналата зима, а средно за страната сметките на хората ще са с 12% по-високи в сравнение с предходния отоплителен сезон. Семерджиев обяви още, че заради натрупани дългове към "Булгаргаз" някои топлофикации са застрашени да останат без газ в началото на отоплителния сезон.

Оказва се, че абонатите на парно ще имат по-солени сметки тази зима, въпреки обещаното драстично поевтиняване на природния газ, заради договореното с Русия намаление в цените на синьото гориво. На фона на прогнозираното от регулаторната комисия преди месеци поевтиняване на газа с над 10 на сто, поисканото от "Булгаргаз" намаление от 1 октомври - с малко над 1 процент, е незначително. Според Ангел Семерджиев в момента няма резерви цената на газа от 1 октомври да бъде смъкната така, че да понижи цените на топлоенергията: "Нашето искрено намерение е да запазим цената на отоплителната услуга, която към момента е постановена от 1 юли, през целия отоплителен сезон", каза Семерджиев. Ако обаче за зимата останат в сила цените, постановени на 1 юли, това ще означава, че сметките на хората ще се увеличат средно с 11,6 на сто за цялата страна. За софийската топлофикация скокът през юли беше най-голям - с близо 19 на сто, за Русе, Враца и Габрово - повишението бе около 16 процента, а за тецовете в Плевен, Сливен и Перник - с близо 13 на сто. Топлофикациите, които обичайно са с големи задължения към доставчика на газ "Булгаргаз", не са изчистили дълговете си и отново са изправени да останат без гориво преди отоплителния сезон. "Най-много дължи софийската топлофикация. Проблем има във Враца. Има две топлофикации, които също могат трудно да започнат отоплителния сезон и там също се опитваме да намерим някакво решение. Това е казанлъшката топлофикация например, тя е в много тежко положение. А останалите топлофикации полагат усилия, разбира се, и се надявам, че ще започнат отоплителния сезон без особени проблеми", каза шефът на ДКЕВР.

Семерджиев обясни, че му предстои среща с Асоциацията на топлофикационните дружества, на която се обсъди как тецовете ще се разплатят с Булгаргаз. Шефът на комисията изрази надежда, че няма да се наложи спиране на газоподаването за нито една топлофикация.
Информацията е на Дарик радио.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4709 |14.09.2010 Топлото няма да скача, очакват спад в цените . 1| 4947 |20.07.2010 Топлото със 7% по-евтино от октомври . 4| 5159 |03.11.2009 Дянков представи новите стари мерки за следвашите 100 дни . 1| 4978 |03.11.2009 Плащаме парно по старите цени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads