Реклама / Ads
3| 5865 |29.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Торпилират изграждането на "Дунав мост 2"

.
Строителството на "Дунав мост 2" може да се забави или оскъпено с милиони евро заради неизяснен спор за инертни материали, твърди представител на испанската фирма изпълнител FCC, цитиран от БНР.
 

Въпреки, че Европейската комисия удължи с 2 години срока за финансиране по програмата ИСПА, откъдето е финансирането на съоражението, парите няма да са достатъчни, ако българското правителство не съдейства. Това заяви испанският посланик Хорхе Фуентес, който утре ще постави въпроса пред транспортния министър Александър Цветков.

Основен проблем пред завършването на моста между Видин и Калафат се оказва извличането на инертни материали от земята за уплътнение при строителството. За целта испанската фирма е закупила земи, намиращи се в близост до обекта, но няма разрешение за тяхното разкопаване.

Според закона подземните богатства са изключителна държавна собственост и добивът им се извършва само след конкурс за концесия. В конкурса обаче участват и други кандидати. Българската страна се оказва обект на натиск от местни фирми, които също искат да извличат и доставят инертни материали. Това са 1 млн. куб. метра, които предполагат много пари.

Испанците не са съгласни да плащат на други за доставка на материалите, след като вече са инвестирали в закупуването на терени за добив. Ще трябва да се потърсят алтернативни източници на финансиране, участие на българското правителство или още еврофондове, които няма да дойдат.

Ако проблемът се реши бързо, испанският посланик очаква "Дунав мост 2" да е готов до средата на 2012 година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5348 |23.04.2010 През май стартира изграждането на Лот 2 на "Тракия" . 0| 5123 |10.03.2010 Блокират изграждането на лот 2 на АМ "Тракия" . 1| 4905 |07.09.2009 Караманлис: Изграждането на Бургас-Александрополис продължава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads