Реклама / Ads
11| 5177 |25.03.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Л.Тошев: АЕЦ „Белене” е като „Титаник”

.
АЕЦ "Белене"
Министър Трайчо Трайков и синия депутат Лъчезар Тошев си размениха силни аргументи и контрааргументи за “Белене” в петъчния парламентарен контрол.
 

Площадката на АЕЦ Белене, включително на 5 км. от нея не са открити активни разломи в последните няколкостотин хиляди години, в това число и по протежението на Дунав, съобщи министър Трайчо Трайков, атакуван отново от въпроси на сините по повод сигурността на централата.

Той цитира изследвания, в които са участвали Геофизическият институт, Енергопроект, Геофизик Лайпциг, Белгийски кралски център, Полска академия на науките, Румънски геофизически институт.

Площадката на АЕЦ “Белене” се намира в стабилната, асеизмична част на Мизийската платформа, която се характеризира с отсъствие на земетресения, по-големи от 4 по Медведев-Шпонхойер за целия изучаван период на БАН, допълни аргументите си министърът. Той информира, че нивото на сеизмичния риск се определя с помощта на вероятностни анализи, които показват годишната вероятност за надвишаване на проектните сеизмични характеристики на съответната площадка на АЕЦ.

Депутатът Лъчезар Тошев обаче наблегна на това, че е разбит мита за японските АЕЦ, които са се смятали за най-сигурните в света. Той цитира, че в друга АЕЦ – тази в Онагава, вследствие на земетресението, е възникнал пожар, който е унищожил турбина, и е причинил изтичане на радиоактивност. Тази катастрофа в Япония показва, че няма безопасни АЕЦ, обобщи Тошев. Според него площадката на АЕЦ Белене е с по-висока от Козлодуй сеизмичност – 8-ма степен по Медведев-Шпонхойер и 7,4 -7, 5 по Рихтер. Тошев обясни, че през 1983 г.Съветската страна е предлагала да се търси друга площадка, защото тази била най-проблематична от общо 700 територии.

Говорейки за “Белене”, Тошев дори заяви, че тя е като “Титаник”, обявен за непоклатим, но впоследствие потопен.Вероятностните анализи са относително нещо, каза депутатът. Той припомни и земетресението с епицентър Вранча през 1977 г., когато в Свищов имаше сринати сгради и жертви. Може би министърът е твърде млад и не помни, каза Тошев.
Вече неколкократно съм заявявал в Европа позицията на страната ни – че сигурността е на първо място и компромиси няма да бъдат правени, заяви икономическият министър. Имаме възможност да извлечем от тази безпрецедентна трагедия поуки, които да ни помогнат да повиши безопасността и да гарантират сигурното функциониране на съществуващите централи, добави той.

И информира, че и на двата извънредни съвета в Брюксел е подчертал подкрепата ни за засиленото международно сътрудничество по въпроса за общата сигурност и безопасност на АЕЦ и е настоял механизмите на сигурност да се приложат и в съседни на съюза страни. Защото за ядрената безопасност граници няма, подчерта Трайков.

До края на 2011 г. Министерството на икономиката ще разгледа и оцени риска и безопасността на проекта “Белене” под егидата на МАЕ, включително анализ на рисковете от наводняване, пожар, сеизмичен риск, предвид японската катастрофа,обеща министърът. Той информира, че Техническата комисия по проекта “Белене” е поставила а руската страна още 30 нови въпроса след инцидента и очаква отговорите. Не бихме си позволили компромис, свързан със сигурността на централата, заяви на няколко пъти Трайков. Разговорите по дискусионната тема за цената на проекта започват там, където свършват разговорите за сигурността, отсече той. И увери, че правителството няма никакво намерение да взима бързи решения, за да не плаща по-късно многократно повече.

Термини като “замразяване” не обичам, защото има определена скорост, с която може да се движи всеки един проект, свързан с извършване на необходимите работи, отвърна на предизвикателството на сините Трайков.

Право на парламента е да реши дали иска да използва инструмента референдум, аз ще се съобразя с това решение, уточни позициите си той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 5074 |23.03.2011 ГЕРБ горещо защитава „Белене”, не било авантюра . 13| 5587 |17.03.2011 Станишев и Борисов на едно мнениe за „Белене” . 15| 6312 |16.03.2011 „Росатом”: Цената за „Белене” е твърда, не водим преговори! . 26| 5410 |14.02.2011 „Росатом” почти се е отчаял за АЕЦ„Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads