Реклама / Ads
4| 4887 |06.11.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Тотю Младенов иска друга политика по доходите

.
Тотю Младенов Източник: Вяра Йовева
Възможно е увеличението на пенсиите от 1 юли догодина да бъде с над 5%, но всичко зависи от приходната част на бюджета. Това каза в предаването "Преди всички" по БНР министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.
 

Младенов заяви, че е оптимист, защото всички прогнози, които са правени досега, сочат, че след първото полугодие на следващата година икономиката ще започне да излиза от "този тупик".

Въпреки че пенсиите най-вероятно ще бъдат увеличени от 1 юли, таванът на старите и новите пенсии остава същия и през 2010 година, уточни министърът, цитиран от КРОСС.

Той уточни, че са имали намерение таванът за новите пенсии от тази година да падне, но при дискусиите в МС предложението не е било прието.

Заради мерките, които са предприети, безработните през последния месец са се увеличили само със 7 000 човека, въпреки тежката криза. През месец октомври спрямо месец септември са намалели заявките за масови уволнения, каза още министърът.

Тотю Младенов каза също, че в бюджета твърдо е казано, че на полугодието заедно със социалните партньори ще бъдат водени разговори за нова политика по доходите, за нови размери на минималната работна заплата, за минималните пенсии и за политиката по пенсиите.

"Надявам се, че оттук нататък мерките ще позволят да има по-строга финансова дисциплина. Надявам се, че след 1 юли догодина ще имаме възможност да мислим за по-високи доходи и пенсии", каза Младенов. Той съобщи, че има договорка с работодателите от 40 000 обучени безработни по различните програми, 32 000 да бъдат наети на работа.

Министърът декларира още, че на края на първото тримесечие на 2010 г. ще има драстична разлика между хората, които получават помощи сега и които ще получават догодина. Младенов беше категоричен, че помощите трябва да отиват при тези, които наистина се нуждаят от тях и това е един от приоритетите на Министерството на социалната политика.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5269 |05.11.2009 “Черен” списък за длъжниците на ДДС искат индустриалците . 4| 5980 |29.10.2009 Сините искат оставката на Сотир Ушев . 3| 5154 |29.10.2009 Сините искат намаляване на ДДС за лекарствата . 26| 4886 |23.10.2009 Т. Младенов: Ще настоявам за политика в защита на доходите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads