Реклама / Ads
4| 6031 |24.06.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Трайчо Трайков отсвири "Булгаргаз"

.
Трайчо Трайков
"Булгаргаз" да се оправят сами. Какво прави мениджмънтът на компанията. Тя подава ценовото си предложение, което се основава на разходите, които са обективно обосновани за ценообразуване на газа.
 

Така коментира  министърът на икономиката Трайчо Трайков изявлението на шефа на „Булгаргаз" Димитър Гогов, че компанията е пред фалит и не може да плаща на "Газпром", след участието си в кръгла маса за по-добро и ефективно регулиране.

Вторият момент е, че имат нужда от оборотен капитал и този капитал вероятно ще се наложи да си го осигурят чрез дългово финансиране. Да вземат заем колкото им е необходимо от някоя финансова институция.", заяви Трайков.

На въпрос на журналисти дали държавата няма да помогне по някакъв начин министър Трайков заяви: Как разбирате вие помощта на държавата. Дружествата затова са дружества, защото от тях се очаква да работят като корпоративни субекти. На тях трябва да им излизат сметките и да си обслужват задълженията.

Според това, което излиза като разчети, министър Трайков заяви, че компанията е в състояние да функционира нормално.
Относно това дали моментът е подходящ за заем Трайков посочи, че ако са необходими парите трябва да се вземат от някъде.

По отношение на одитния доклад на компаниите за външни услуги икономическият министър заяви, че се е запознал частично с предварителните материали. Той е предварителен, тоест става дума за мнение на експерти, за това което са видели. Все още няма изводи и затова е нужно да се даде време да ги формулират.

Те поставят някои практики като им дават положителни или отрицателни констатации. „Но това трябва да се провери, защото ако наистина е имало нарушение на условията на лицензия на законодателството на финансовите регулации всички това е чудесен начин да се направи прозрачно и да се види как трябва да се реагира.", заяви Трайков.

В рамките на форума, на който присъства и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, ще бъдат представени опитът и добрите практики на Холандия в управлението на процесите, свързани с подобряване на бизнес средата и опростяване на регулаторните механизми на всички управленски нива. По думите на министър Дянков, холандският опит в опростяване на регулаторните режими е водещ в Европа и трябва да бъде приложен в максимална степен и у нас.

Вицепремиерът изрази надежда, че България ще се превърне в една от малкото държави-членки на ЕС, които успешно ще развият и прилагат холандския модел. Според министъра идеите и методологията, залегнали в модела, могат успешно да бъдат приложени и на общоевропейско равнище. Това би подобрило конкурентоспособността на Европейския съюз, която е чувствително по-ниска от тази на САЩ и Азия, в резултат и на неуспешното изпълнение на целите, заложени в Лисабонската стратегия до 2010 година.

Холандският модел на административно регулиране се основава на концепцията за намаляване на разходите на бизнеса чрез подобряване на работата на държавната администрация. „Сега имаме възможност да се поучим от този модел и да станем един от образците в цяла Европа", подчерта още министър Дянков пред участниците във форума.
В момента от около 360 нормативни актове 128 имат отношение към регулаторните режими за бизнеса, а общата стойност на административната тежест надхвърля 100 млн. лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5777 |23.06.2010 Цената на газа скара "Булгаргаз" и ДКЕВР . 1| 5451 |07.06.2010 Скок на газа с 23%-та искат от "Булгаргаз" . 5| 5900 |28.05.2010 Трайков отряза Зеленети за изграждане на ядрено хранилище у нас . 5| 5339 |27.05.2010 Скоро България ще удари дъното, алармира Трайков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads