Реклама / Ads
0| 5268 |25.11.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Трайков: 1080 е размерът на студения резерв

.
Трайчо Трайков
1080 мегавата е размерът на студения резерв. Той е толкова, колкото е разпределен със заповед на енергийния министър Трайчо Трайков. Ако е необходимо може да бъде увеличен, уточни министърът на енергетиката.
 

Студеният резерв си има цена. По-високата сигурност е на цената на по-високи разходи за поддържането на този резерв, изтъкна той. Трайков беше категоричен, че всички централи, които влизат в студения резерв са в изправност.

Енергийният министър коментира и процедурата за разширяване на газохранилището в Чирен. „Още в края на миналата година подписах мандатно писмо с Европейската банка за възстановяване и развитие. Имаме на разположение около 200-250 милиона евро – толкова, колкото са ни необходими, когато бъде избран окончателния вариант за разширяване на газохранилището“, обясни той. Чешката фирма – консултант вече предложили 4 варианта за разширяването. В момента се извършва профилактика на съществуващите 21 сондажа, които също помагат за поддържането на максималния дебит. През пролетта на следващата година би трябвало да се проведат търгове за до 4 нови сондажа.

Трайков каза още, че индустриите, които генерират висока добавена стойност са приоритет на правителството. Имаме и голяма нужда от бели работни места с ниска добавена стойност т.е. хора, които работят в социалната сфера, каза още министърът. Той припомни, че в стратегията за развитие на българската икономика приоритетните сектори на икономиката са разделени в три групи – сектори, свързани с информационните технологии, сектори свързани със зелени технологии и сектори свързани с човешкото здраве и наука за човека. Планират се да се предложат промени в закони, свързани с основни фактори за икономиката като регулаторната среда и бизнес средата. Искаме да направим Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол на стопанската дейност работещ чрез ефективно прилагане на принципа на мълчаливото съгласие от органи на държавната администрация, добави той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5206 |26.10.2010 Трайков: НОИ не е доказал, че може да управлява пари . 3| 5343 |23.10.2010 Трайков: Скокът на осигуровките е чисто тактически ход . 1| 5755 |26.07.2010 Тр. Трайков: Аварията -неочаквана; работата - свършена . 16| 5345 |19.07.2010 Тр. Трайков: В руски газов плен сме

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads