Реклама / Ads
12| 5525 |19.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Трайков: Да дадем шанс на проекта "Белене"

.
Трайчо Трайков
Тежка е темата за АЕЦ "Белене". Тежка е, защото сте докарали този проект до това положение. Но ние ще дадем шанс на този проект да се случи.
 

Това заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков в отговор на въпроси на Сергей Станишев Петър Димитров относно развитието на ядрената енергетика в контекста на Енергийната стратегия на България.

Според Трайков прокурорските проверки не са върху самия проект, въпреки, че премиерът направи изявление, че дава проекта "Белене" на прокурор. Той поясни, че предстои да се проверява как са разходвани средствата за него.

Трайков призна, че има лобита както да има АЕЦ "Белене", така и проектът да не се осъществи.

Ще придадем европейско звучене на ядрената ни енергетика, заяви още министърът. По думите му, правителството държи основните ни партньори да са от ЕС, но това не означава, че ще бъдат стопирани отношенията с Русия.

Правителството има намерение да развива ядрени мощности на АЕЦ "Козлодуй", посочи още министърът на икономиката. Ще дадем зелена светлина за изграждането на нови площадки на АЕЦ-а, допълни той.

Държавата обаче няма да бъде гарант, основна роля ще играят инвеститорите и за "Белене", и за 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй".

И двата проекта могат да бъдат осъществени, смята Трайков.

Димитров попита министъра дали АЕЦ "Белене" ще се реализира и дали ще се строят 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй", както и дали тези 2 проекта могат да се развиват независимо един от друг.

Русия ни дава 2 милиарда евро, каза Димитров и допълни, че в условията на криза страната ни трябва да се възползва от тези средства.

Часовникът на ескалацията на поскъпването е пуснат, коментира бившият икономически министър, говорейки за неустойките по договора с „Атомстройекспорт".

Колкото повече се отлага проекта, толкова повече той се оскъпява, заяви той.

Второ - пуснат е часовникът и на конкуренцията, всичко е тръгнало да прави ядрени централи, заяви още Петър Димитров, като изтъкна, че съседни наши страни имат свои ядрени проекти.

Според него, ако се изпусне тази възможност, историята ще "изхвърли" България. Опитваме се да спрем този часовник, успокои го Трайчо Трайков.

Към момента България не е приемала предложението на Русия за заем, заяви още министър Трайков в отговор на въпрос на депутата от Синята коалиция Иван Иванов относно отпускане на заем от 2 млрд. евро от Руската федерация за строителство на АЕЦ"Белене".

Кой ще обслужва отпуснатия заем, ако той бъде отпуснат?, попита синият депутат, но заяви, че е доволен от отговора на министъра, въпреки неговата краткост.

Не слушайте това, което министър Петър Димитров тук ви говори, защото това е като песента на морските сирени, които примъкват към морското дъно, посъветва още Иванов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5328 |20.02.2010 Тр. Трайков: АЕЦ "Белене" е огромна сделка . 37| 5885 |19.02.2010 Трайков: Русия финасира "Белене", за да не загубим темпо . 0| 5611 |02.02.2010 "БНП Париба" се оттегли от проекта "Белене" . 0| 5130 |28.10.2009 Финализират 10 проекта по ФАР през 2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads