Реклама / Ads
19| 5610 |28.05.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Тр. Трайков: Имаме шистов газ за следващите 300 години

.
Трайчо Трайков
Първоначалните оценки на компаниите, участвали в търг за проучване за добив на шистов газ, са за между 300 милиарда и 1 трилион кубически метра. Един трилион е консумацията на България за 300 години. Договорът за „Белене" не е изграден на пазарен принцип и ние ще трябва да представим нов проект на договор.
 

Това заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков по време на работна закуска с медиите, на която представи свършеното до момента от правителството в областта на енергетиката.

Компанията, която е спечелила разрешение за проучване на блока в Нови пазар, е американската компания „Шеврон“. Тя е заявила 30 милиона евро бонус за държавата за това, че ще получи правото да проучи блока за находища на шистов газ. След като се сключи договорът, а това според оценките на министъра най-вероятно ще стане в следващите две седмици, тези пари ще отидат директно в държавния бюджет. Офертите са били отворени преди дни, а до края на юли се подават оферти за проучване на други два блока.

Един трилион звучат наистина фантастично, това е консумацията на България за 300 години, но все пак има компания, която дава 30 млн. евро само да имат правото да проучват, подчерта енергийният министър. Той уточни, че това са предварителните им прогнози, базирани на геоложката структура. Другите два блока са съседни и са малко по на запад от Нови пазар.

Относно съдбата на проекта АЕЦ „Белене" Трайков посочи че компанията консултант все още няма изготвено крайно становище дали проектът е икономически рентабилен. От банката HSBC са заявили, че договорът за „Белене" не е изграден на пазарен принцип и ние ще трябва да представим нов проект на договор, защото сегашният е само във вид на споразумение, което впоследствие е удължавано.

В момента в Министерството на икономиката се изготвя новият закон за енергетиката и съвсем скоро той ще бъде представен за обществено обсъждане, както и за гласуване в Народното събрание, съобщи още Трайков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5565 |20.04.2011 Тр. Трайков: В държавата има правила, които трябва да се спазват . 23| 5527 |12.04.2011 Тр. Трайков: Нямам намерение да загивам . 3| 5379 |07.04.2011 Тр. Трайков: Цената за "Белене" не е обсъждана в Москва . 2| 6037 |05.04.2011 Трайков: Преговорите за "Белене" са в юридически вакуум

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads