Реклама / Ads
34| 5538 |12.03.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Тр. Трайков: Няма вариант България да остане без ток

.
Трайчо Трайков
В Япония няма забележимо увеличение на радиационния фон, властите превантивно евакуират хората. АЕЦ Козлодуй е проектирана за земетресение до 7 степен по Рихтер. Белене има шанс да стане, въпросът е да се разберем за цената.
 

Това, което става с ядрените централи в Япония, всъщност още не е съвсем ясно. Ще съставим щаб, който детайлно да анализира това, което става. Преди няколко десетилетия имаше изпускане на радиация. В Япония няма забележимо увеличение на радиационния фон, властите превантивно евакуират хората, така коментира ситуацията в Япония министър Тр. Трайков в Седмицата по Дарик.

Насоките в развитието на ядрената енергетика се виждат сега. Ако нещо се случи с централата, автоматично се задействат пасивните защити на реакторите, разясни Трайков. Пасивните защити сега са много повече застъпени. За АЕЦ Белене се счита, че е с достатъчна защита – проектирана е за земетресение около 7 по Рихтер – тогава тя се изключва автоматично. За АЕЦ Козлодуй ще поискам допълнителни гаранции, но там реакторите са проектирани също за земетръс около 7 по Рихтер, съобщи министърът.

Според Трайков е вариант 7-ят реактор от Белене да отиде в Козлодуй, ако не се постигне договорка с Росатом. Това е първият реактор, който е почти готов. На практика ние днес нямаме договор с Русия, имаме първоначално споразумение, обясни министърът и добави, че никой никакви срокове не дава, ние обяснихме, че сме платили 100 млн лева, но има още да се плаща. Един реактор струва около 600 млн, а вече година и половина не можем да стигнем до истински договор.

В тази обстановка от нас се очаква да вземем решение, за което да са щастливи децата ни. Белене има шанс да стане, въпросът е да се разберем за цената. Най-евтина е цената на тока, произвеждан от АЕЦ Козлодуй. Няма вариант България да остане без ток, обяви министърът. Мощностите, на които разчитаме, са АЕЦ Козлодуй, Марица-Изток 2 и големите вецове, ТЕЦ Варна и по-малки централи. Сега имаме Марица-Изток 3 и Марица-Изток 1, която все още не е включена в системата.

Удължаването на живота на блоковете на АЕЦ Козлодуй зависи от преценката на българската агенция за атомна енергия. Русия би могла да попречи на удължаването на живота на блоковете, но това едва ли ще се случи. Докато има 5-и и 6-и блок, нищо не пречи да има и 7-и блок, а по-късно да има и 8-и блок. Очакваме реакторите от трето, а по-късно и от четвърто поколение. Те използват в по-голяма степен ядреното гориво.

След Фукушима ще се постави фокусът върху ядрената енергетика, прогнозира Трайков. Ядрената енергетика е преход към нисковъглеродна икономика, тя не замърсява с въглероден двуокис. Ядрената безопасност е най-важният момент, но не трябва да се забравят и капиталовите разходи. Темата с безопасността вече е решена, все повече страни се обръщат към този тип енергетика, каза той.

Коментирайки поскъпването на горивата, Трайко обясни, че те поскъпват заради пазара, но правителството още веднъж ще провери за картелни споразумения в бранша. Ние нищо не трябва да предлагаме за цените на горивата, има доклад на мин. Цветков, който предлага да се провери за картелно споразумение и да анализират факторите за поскъпването.

Ние сме страна членка на ЕС, приели сме общите условия – ние трябва да прилагаме минимални акцизи за горивата. Бихме могли теоритично да поискаме разрешение за прилагане на по-ниски ставки, така министърът обясни евентуалното намаляване на акцизите за горивата. Цената на международния пазар, цената на преработката в рафинериите (те могат да поставят по-висока цена), търговците на дребно – всички тези неща формират цената на горивата. Комисията ще провери рафинериятга и търговците, за да се установи, дали има картел, каза още той.

Вече от доста дни цената на петрола поевтинява, страните производителки разбират, че високите цени не могат дълго време да останат такива. Никой няма интерес да се случи нова рецесия в световен мащаб, прогнозира Трайков.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5382 |10.03.2011 Ковачки категоричен: Аз само инвестирам в България . 26| 16805 |05.03.2011 К. Парамов: Уникална цигания, бандитизъм и кражби – това е България през 2011 година . 6| 5923 |03.03.2011 България-партньор на ловно изложение . 2| 5225 |01.03.2011 Тр. Трайков: По-добре, че сме безлични, а не негативни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads