Реклама / Ads
6| 4834 |14.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Трайков оптимист за бъдещето на българите

.
Трайчо Трайков
До края на мандата стандартът на живот ще се повиши с 20%. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след дискусия на тема „Управленски стратегии по време на криза".
 

Министър Трайков подчерта още, че правителството мисли по един и същи начин с Европа относно инвестирането, предаде КРОСС.

„Това, което винаги сме искали, е да не се плаща, а да се инвестира по начин, който е по-добър за бъдещето и стратегически да кажем за какво можем да харчим в бъдеще. Затова толкова настояваме при приемането на Стратегия - 2020 да има този висок процент за изследователска дейност", заяви Трайков.

По думите му в България част от двигателите на растежа през последните 20 години, освен правителството и отраслите с ниска добавена стойност, е и шивашката текстилна индустрия.

Министърът обясни, че в момента конкуренцията в тези отрасли е толкова сериозна, че България е останала доста назад като конкурентноспособност. Това означава, че България трябва да следва предварително стратегически цели дори и да изглеждат трудно постижими.

"Затова казваме, че искаме да развиваме иновативни дружества и дейности, да постигнем почти двойно увеличение на добавената стойност, която идва от иновационни отрасли", заяви Трайков. В момента в България тя е 25%, а средната в ЕС е 45%.

Трайков заяви още, че в момента целият ЕС преоткрива себе си относно нишите, в които се развива. За България той обясни, че за сега не може да се конкретизира нищо, тъй като „ако можеше това няма да е стратегия". Той обясни, че някои неща конкретно се очертават като например промените в правилника на Закона за насърчаване на чуждите инвестиции.

"България има своите конкурентни предимства, които трябва да използва, когато са очевидни. Стратегическите цели, които си поставим могат да ни помогнат да намерим други такива", каза Трайков.

Относно отнемането на акредитация на България за търгуването с парникови газове министърът увери, че вероятно до есента тя ще бъде възстановена. По думите му Министерството на околната среда и водите са започнали работа по проблема много преди да започне процедурата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5110 |13.05.2010 Трайков представя България в Любляна . 0| 4823 |10.05.2010 Кр. Георгиева е оптимист за влизането ни в еврозоната . 0| 5108 |04.05.2010 Доходите и безработицата стряскат българите . 0| 4984 |04.05.2010 Божидар Данев: Трябва да сме умерени оптимисти за кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads