Реклама / Ads
14| 6621 |04.12.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Трайков отряза "Росатом" за цената на "Белене"

.
Трайчо Трайков
Президентът на „Росатом” Сергей Кириенко обяви цена от 6,298 млрд. евро за АЕЦ "Белене". Той обаче добре разбра от мен, че ако иска да прави централа на такава цена, трябва да изчака друго правителство.
 

Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в предаването „Седмицата” на Дарик.

Трайков бе категоричен, че българската страна продължава да преговаря за цената със своите руски партньори. „Въпросът ще бъде решен , когато бъде подписан договорът. Руснаците също не са изрядни”, заяви енергийният министър. Той беше категоричен, че и двете страни имат интерес „да срещнем позициите си и да стигнем до взаимна изгода”.

„В меморандума са записани принципите, по които се движим, а те са проектна компания при запазването контрола на НЕК, без държавни или корпоративни гаранции, с участието на чуждестранни инвеститори и ако това е един икономически изгоден проект. Няма как да се каже кой ще участва последно, защото ние в момента имаме консултант, една от чийто задачи е да работи и с потенциални инвеститори”, обясни министърът.

На въпрос дали в меморандума е записана цена за АЕЦ „Белене” - 6,298 млрд. евро, Трайков отговори така: „Не е вярно. В документа, който е на сайта на министерството такава цена няма”. „Това е цената, която Кириенко обяви и той добре разбра от мен, че при тази цена, ако иска да прави „Белене”, ще трябва да изчака друго правителство. Така че за цената продължаваме да говорим. Затова имаме четирите месеца, когато ще имаме повече аргументи за по-обосновано решение”, категоричен бе Трайков.

Той призна като „абсолютен факт”, че България е зависима енергийно от Русия. Политиката на ЕС е да се намали тази зависимост и да се доставя във всяка една страна газ поне от два източника, обясни министър Трайков. Той бе категоричен, че въпросът за строителството на АЕЦ „Белене” ще бъде решен окончателно, когато се подпише договора. Според Трайков руснаците не са изрядни в задълженията си и те знаят това. „Не е в интерес на нито една от страните да се съдим”, заключи той.

„Важно е да се знае, че във всеки момент, когато взимате едно или друго решение, го взимате в различни условия. Ако ние решим твърдо, че правим Белене и разчитаме на него за бъдещето на енергетиката ни, то тогава, на по-късен етап, ние ще сме игнорирали други възможности”, изтъкна той. „Така че, когато е ясно, че строим Белене и разчитаме на него, тогава вече то ще бъде абсолютно нужно. Сега все още имаме и други варианти. Всичко е на етап да преценяваме опциите си”, обясни още Трайков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5268 |25.11.2010 Трайков: 1080 е размерът на студения резерв . 1| 5117 |22.11.2010 Цената не петрола тръгна нагоре . 0| 5206 |26.10.2010 Трайков: НОИ не е доказал, че може да управлява пари . 0| 4959 |25.10.2010 Цената на хляба скача от ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads