Реклама / Ads
10| 7390 |30.03.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Трайков подозира "Лукойл" в спекулативно вдигане на цените

.
Трайчо Трайков
Биокомпнентата не прави реално по-скъпи горивата за потребителите. Това заяви днес енергийният министър Трайчо Трайков.
 

По думите му той има вече съвсем точни данни за цената на биокомпонентата в горивото. Биокомпонентата, заедно с ДДС-то прави горивата с около половин стотинка по-скъпи, но цените на едро са с около 6 стотинки по-скъпи на тези горива. По някакъв начин горивата с биокомпонента се продават по-скъпо от този, който ги смесва, за да не се стимулира консумацията на горива, в които има биокомпонента, което според мен не е добре по няколко причини, смята Трайков.

Той отбеляза, че биокомпонентата се произвежда в България, а минералното гориво се внася от чужбина и това има пряко отношение към външнотърговския баланс, производството на тази компонента създава заетост на около 3000 души в страната, използват се селскостопански култури, направени са инвестиции в размер на около 100 милиона лева и те са базирани на ангажимента на правителството да следва определен план за биогоривата. "Каквато и да е ползата от спестяването на биокомпонентата, остава въпросът, който няма отговор - каква е цената, от която ще извадите тази спестена част. Първоначалната ми оценка си остава. Най-добрият начин българските потребители да получават горива на възможно най-ниските цени е прозрачност на пазара, свободна конкуренция, отсъствие на картелни споразумения или друг вид горива, нещо, което аз не се наемам да кажа има или няма", добави той.

Трайков е получил и по-подробна информация за ценообразуването на горивата на "Лукойл". Ще помоля експертите да подготвят становище по информацията, която получих, но от това, което видях на пръв поглед е, че формулата за продажната цена се основава не толкова на производствените разходи, а е сравнена с разходите за алтернативния внос т.е цената за вътрешния пазар е обвързана с цената, по която може да се внесе алтернативно гориво, призна той. Ако цената на алтернативния внос е по-ниска, тогава по тази логика, би трябвало и цената за вътрешния пазар да е по-ниска, обясни простичко Трайков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6086 |29.03.2011 Трайков против ДКВЕР да определя цените на горивата . 32| 6157 |18.03.2011 Тр. Трайков: Токът в България не е скъп, доходите са ниски . 11| 5528 |17.03.2011 Трайков: Няма споразумение с Русия . 7| 4753 |15.03.2011 Трайков настоява за Козлодуй

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads