Реклама / Ads
13| 5640 |23.09.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Тр. Трайков: Ще доставяме газ от Азербайджан през 2013 г.

.
Трайчо Трайков
Доставките гарантират алтернативни източници и маршрути за доставка на газ.
 

Първият природен газ от Азербайджан ще може да потече за България през 2013 г.,  съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който се срещна в Баку с азербайджанския министър на промишлеността и енергетиката Натиг Алиев, предаде Дарик радио.

 

2013 г. е срокът (вместо 2014 г. по Пътната карта), с който Българският енергиен холдинг и гръцката компания ДЕПА се ангажираха пред министър Трайков да завършат строителството на междусистемната газова връзка България - Гърция. Второто условие за осъществяване на доставките за България е сключването на междуправителствено споразумение между Азербайджан и Турция за транзита на природен газ.

 

Двете страни се договориха да бъде осигурен сухопътният маршрут за доставки, като капацитетът на междусистемните връзки на страната ни със съседни държави бъде използван максимално. "Тези доставки са важни за България, защото гарантират алтернативни източници и маршрути за доставка на газ. Важни са и за цяла Югоизточна Европа, заради създаването на конкуренция, която води до по-ниски цени за потребителя. Азербайджан също е заинтересован, тъй като намира нови пазари", подчерта Трайков.

 

Натиг Алиев заяви готовността на Азербайджан да търси и други възможности, освен "Набуко". Необходимо е да има обща концепция за Южния газов коридор и да се оцени целесъобразността от допълнителна диверсификация на маршрутите, заявиха двамата министри. В момента се обсъждат различни проекти за пренос на природен газ - проект за пренос на компресиран газ до България, както и проекти за втечнен природен газ до Украйна и с Румъния.

 

Газ от Азербайджан за България и региона може да потече и по интерконектора с Турция, както и чрез доставки на компресиран газ от грузинското до българското крайбрежие през Черно море, за което ще стартира предпроектно проучване.

Министър Алиев и президентът на азербайджанската държавна компания за нефт и газ СОКАР Ровнаг Абдулаев потвърдиха количеството от 1 млрд.куб. м. природен газ за България, независимо от количествата предназначени за проекта "Набуко".

Министър Трайков покани азербайджанската държавна компания за нефт и газ СОКАР да навлезе с инвестиции в България - самостоятелно или чрез съвместна компания - в сферите, в които има значителен опит - изграждане, рехабилитация и модернизиране на газохранилища, газификация и газоразпределение, нефтопреработка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5806 |02.09.2011 Трайков: Лъжа е, че сделката с "Бургартабак" не е изгодна . 17| 6753 |03.08.2011 Трайков: Затварянето на “ЛУКойл” не е наказателна акция срещу Русия . 58| 6513 |01.08.2011 Тр. Трайков: Сега ще се види живеем ли в законова страна и в пазарна икономика . 18| 5815 |28.07.2011 Тр. Трайков: Има резервно гориво; цените не трябва да скачат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads