Реклама / Ads

13| 5135 |23.09.2011

Тр. Трайков: Ще доставяме газ от Азербайджан през 2013 г.

.
Трайчо Трайков
Доставките гарантират алтернативни източници и маршрути за доставка на газ.

Първият природен газ от Азербайджан ще може да потече за България през 2013 г.,  съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който се срещна в Баку с азербайджанския министър на промишлеността и енергетиката Натиг Алиев, предаде Дарик радио.

 

2013 г. е срокът (вместо 2014 г. по Пътната карта), с който Българският енергиен холдинг и гръцката компания ДЕПА се ангажираха пред министър Трайков да завършат строителството на междусистемната газова връзка България - Гърция. Второто условие за осъществяване на доставките за България е сключването на междуправителствено споразумение между Азербайджан и Турция за транзита на природен газ.

 

Двете страни се договориха да бъде осигурен сухопътният маршрут за доставки, като капацитетът на междусистемните връзки на страната ни със съседни държави бъде използван максимално. "Тези доставки са важни за България, защото гарантират алтернативни източници и маршрути за доставка на газ. Важни са и за цяла Югоизточна Европа, заради създаването на конкуренция, която води до по-ниски цени за потребителя. Азербайджан също е заинтересован, тъй като намира нови пазари", подчерта Трайков.

 

Натиг Алиев заяви готовността на Азербайджан да търси и други възможности, освен "Набуко". Необходимо е да има обща концепция за Южния газов коридор и да се оцени целесъобразността от допълнителна диверсификация на маршрутите, заявиха двамата министри. В момента се обсъждат различни проекти за пренос на природен газ - проект за пренос на компресиран газ до България, както и проекти за втечнен природен газ до Украйна и с Румъния.

 

Газ от Азербайджан за България и региона може да потече и по интерконектора с Турция, както и чрез доставки на компресиран газ от грузинското до българското крайбрежие през Черно море, за което ще стартира предпроектно проучване.

Министър Алиев и президентът на азербайджанската държавна компания за нефт и газ СОКАР Ровнаг Абдулаев потвърдиха количеството от 1 млрд.куб. м. природен газ за България, независимо от количествата предназначени за проекта "Набуко".

Министър Трайков покани азербайджанската държавна компания за нефт и газ СОКАР да навлезе с инвестиции в България - самостоятелно или чрез съвместна компания - в сферите, в които има значителен опит - изграждане, рехабилитация и модернизиране на газохранилища, газификация и газоразпределение, нефтопреработка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Трайков: Лъжа е, че сделката с "Бургартабак" не е изгодна 5| 5296 |02.09.2011 . Трайков: Затварянето на “ЛУКойл” не е наказателна акция срещу Русия 17| 6103 |03.08.2011 . Тр. Трайков: Сега ще се види живеем ли в законова страна и в пазарна икономика 58| 5853 |01.08.2011 . Тр. Трайков: Има резервно гориво; цените не трябва да скачат 18| 5207 |28.07.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ