Реклама / Ads
3| 6494 |21.03.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Треска за кадри клати бизнеса

.
Проблемът с липсата на кадри не е повсеместен във всички региони, области и отрасли, но се наблюдава във все повече от тях, особено в големите градове.
 

Даниела Георгиева 

Около 130 фирми, сред които най-много в ИТ сферата, участваха в седмото изложение за студентски стаж и кариера "Кариери 2008 - Добра кариера, Добър живот", което се проведе през седмицата в НДК. Това донякъде е показателно коя бизнес сфера изпитва най-сериозен недостиг на кадри. Освен ИТ сектора обаче и доста други сфери се сблъскват с липсата на хора.  

Проблемът с липсата на кадри не е повсеместен във всички региони, области и отрасли, но се наблюдава във все повече от тях, особено в големите градове.

Причините са много и комплексни. Освен до болка познания проблем с изтичането на мозъци от страната, който хич не е за подценяване, стои и този свързан с откриването на много нови работни места в следствие на растежа на икономиката, за които няма квалифицирани кадри. Друга пречка пред намирането на персонал е фактът, че просто намалява безработицата, смятат от фирмите, посредничещи при тези процеси.

Квалифицирани хора със съответен стаж и знания със сигурност липсват в много сфери. Такива с по- високо образование много трудно могат да се намерят.

Това е така, защото над 50 хил. български младежи учат в чужди университети и повече от половината от тях не се завръщат.

Друга пречка пред намирането на персонал е фактът, че броят на хората е ограничен. Като се създадат определен брой работни места, те се заемат с наличните кадри и след това всяко допълнително създадено работно място трябва да се заеме от хора от други фирми, тоест получава се една кражба на персонал.

kadri.jpg

„Българските компании бяха свикнали, че има много хора на пазара на труда и те само трябва да поискат, за да си намерят”, това коментира Георги Ангелов от институт „Отворено общество”. По думите му обаче, именно в момента сме в една нормална ситуация, каквато е в много страни. Хората са ограничен ресурс, както парите, земята и т.н. и той не може да се увеличава безкрайно без да се повишава заплащането. В днешната ситуация, за да се намери нов човек в една фирма, трябва да се предложи по-добро заплащане, за да може той да бъде привлечен от друга компания.

Друг вариант за преодоляването на кадровия глад е да се произвеждат повече кадри, тоест университетите да имат повече студенти и по-голямата част от тях да са с по-качествено образувание.

Проблемът обаче е, че страната ни пропусна навреме да проведе реформите, които да спасят затягането на пазара на труда.

Университетите нямат автономия и пари. Конкуренцията между тях липсва, както и стимулите. „В момента правителството определя с постановление коя специалност колко студенти ще има, това е практика от преди десетилетия”, казва Ангелов. Според него един университет дори да вижда, че има нужда от инженери, ако правителството реши да ореже бройката, то студентите не може да се обучават в тази специалност, което е абсурдно. Дори университетите да имат контакти с бизнеса, те нямат възможност да реагират  на пазарните сигнали.

Що се отнася до сферите, в които има най-голям недостиг, това са строителният бранш, туризма, ИТ индустрията и други.

„Покрай строителството на АЕЦ „Белене” ще се установи, че няма заварчици, електроженести и други специфични професии”, смята Ангелов.

„Най-сериозна е липсата на кадри в производството. Причината е ниското заплащане там”, коментира Силвия Георгиева от агенцията за набиране на кадри Zaplata.bg. Според нея мерките, които трябва да се взимат за предотвратяване на този процес са подобряване на трудовите условия. Предоставяне на възможност за усъвършенстване и клалификация на служителите /курсове/. Увеличавенето на заплащането.Инвестиране на Работодателят в райони извън София.

С недостига на квалифицирана работна ръка постепенно започнаха да се обръщат нещата. Фирмите, които не могат да осигурят едно добро заплащане и условия няма да привлекат най-добрите кадри и могат да загубят голяма част от работещите при тях.

Ето защо в последно време много се вдига статусът на управлението на човешките ресурси. Професията мениджър „Човешки ресурси” до преди няколко години се смяташе за излишна, но сега е много ценна за привличане на кадри. „Дори има компании, които се занимават с привличането на най-добрите от друга кампания, понеже няма достатъчно кадри на пазара на труда, те се обаждат на други хора, работещи в компании и им предлагат да напуснат работа, за да отидат при по-добри условия в конкурентната фирма”, казва Ангелов.

В следствие на процеса на "изчезване" на кадрите в последно време се появяват информации за внасянето на работна ръка от чужбина.

Лошото е, че ще има нужда и от обучение на такива хора, които да работят у нас. Според Ангелов, ако ще се инвестират средства за обучение на чужденци, то в такъв случай по-добре би било да се квалифицират нашите роми, тъй като те поне знаят езика.  

„Не сме изчерпили собствените си ресурси, имам предвид работата на браншовите организации, които могат да търсят споразумения с наши училища и преквалификационни центрове за кадри, та да се насочваме към чужди кадри”, коментира изпълнителният директор на „Слънчев бряг” АД Малина Стратиева.

Трудно ли се намира работа в България?

img_5350.jpgХореограф

Много относително, зависи от това кой какво търси. Аз например, ако не работя своята специалност не бих работила друго. Въпреки че професията ми е нископлатена не бих я сменила,защото ми създава удоволствие.  

 

img_5352.jpgИкономист – счетоводител

Може би в някои области трудно се намира работа и има липса на кадри, но има места, където не достига работна ръка. Аз имам частен бизнес и лесно намирам хора.

 

 

img_5354.jpgСтудент

Все още незнам, защото съм студент. Мисля, че има липса на кадри, защото заминаха вече в чужбина и аз ще заминавам скоро за САЩ. Не знам дали ще се върна. Принципно ми се връща тук.

 

img_5355.jpgТехник

Да, защото не им харесват условията.

 

 

 

img_5357.jpgПродавач – консултант

Неквалифицирана работна ръка може много лесно да се намери в България, но за квалифицирана вече е по-трудно. Липсата на кадри се дължи на „прекрасното” състояние на държавата ни и на липсата на мотивация и на възможности за развитие в България.

снимки Вяра Йовева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6257 |19.11.2007 Треска за "аутлети" подгони българина . 0| 6078 |23.10.2007 Масовата инвестиционна треска се пренесе и в зимните курорти . 1| 5245 |11.10.2007 Туристическа треска разклати Родопите . 4| 5176 |03.10.2007 Недостигът на кадри в туризма ще достигне 30 000 души

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads