Реклама / Ads
3| 4955 |05.10.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Трябва ви "План Б", съветва МФВ

.
За да се справите с рисковете за икономиката, е важно правителството да има резервни мерки за 2011 г. Това каза ръководителят на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) за България Катрина Пърфийлд, пише "Труд".
 

Според нея мерките трябва да се ползват от широка обществена подкрепа. Рисковете пък могат да се появят заради неблагоприятно икономическо развитие в света, а във вътрешен план - от големите дефицити в пенсионната сфера. В здравеопазването трябват по-строги контрол и отчетност.

Наблюдаваме постепенно възстановяване на българската икономика и признак за това е силният износ на страната. Затова очакваме в края на тази година българската икономика да има растеж от 0,4 на сто, а догодина той ще е в диапазона 2 - 2,5%. Това каза ръководителят на мисията на Международния валутен фонд за България Катрина Пърфийлд. Едноседмичната мисия на МВФ направи преглед на изпълнението на бюджет 2010, както и на сметките в проектобюджета за догодина. Въпреки оптимизма в изказването на Пърфийлд фондът е по-скептичен за развитието на българската икономика, отколкото правителството. Според разчетите на финансовия министър Симеон Дянков България ще завърши тази година с икономически ръст от 0,7 %, а догодина той ще стигне 3,6%.

От МВФ очакват през следващата година да се засили вътрешното потребление, както и чуждите инвестиции да се възстановят.

“Потребителите имат големи спестявания и това в съчетание с високия износ може да помогне на икономиката”, каза Пърфийлд. Тя обаче предупреди, че е възможен и втори икономически спад в световен мащаб. Според нея в проектобюджет 2011 г. се забелязва амбиция за намаляване на дефицита до 2,5%, като се залага намаляване на администрацията. Целта е постижима и така България ще излезе от процедурата за свръхдефицит, започната от Европейската комисия, смятат от МВФ.

Увеличаването на прослуженото време за пенсия е добра мярка, но трябва да има средносрочни реформи в пенсионната и здравната сфера, каза Пърфийлд. Според нея само така може проблемът с дефицитите в тези системи да се реши дългосрочно.

Въпреки очакваното възстановяване на икономиката и мерките, които взема Националната агенция за приходите, е възможно постъпленията в хазната да са по-ниски, отколкото в последните години, предупреди експертката от МВФ. Според нея обяснението за това е, че години наред бюджетните разходи са нараствали бързо. За да се избегне неизпълнение на бюджета, трябва кабинетът да има набор от допълнителни мерки - “План Б”, който да се ползва с широка обществена подкрепа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4990 |08.06.2010 Найденов: Всяко нарушение трябва да се наказва . 2| 6561 |12.05.2010 До месец фирма до президента трябва да приключи ремонт за 5 млн. лв. . 0| 5005 |04.05.2010 Божидар Данев: Трябва да сме умерени оптимисти за кризата . 2| 5452 |08.04.2010 За по-строги антикризисни мерки съветва Световната банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads