Реклама / Ads
3| 5567 |24.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

"Тристранката" отново сяда на преговори

.
Замразяването на цените на природния газ, тока, парното и водата до края на тази година ще обсъдят представители на синдикатите, работодателите и правителството, предаде БНР.
 

На заседанието на тристранния съвет за тристранно сътрудничество ще продължи обсъждането на предложените от социалните партньори мерки за излизане от кризата. Очаква се да бъде разгледан и проект с антикризисни мерки на правителството.

За поисканото задържане на цените на енергоносителите, председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев коментира, че може да се ограничи единствено повишаването на цената на тока. Сред другите антикризисни мерки, които предлагат синдикати и работодатели, са увеличаване на минималната работна заплата от 1 юли, обезщетението за безработица да е 60% от заплатата, която е получавал работникът преди да остане без работа, а също държавата да подкрепи домакинствата с двама безработни, които имат ипотечен кредит за единствено жилище.

Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров коментира: Ние запазваме своите резерви по отношение на това, че не виждаме в предложението на правителството нищо, което да касае подкрепата на доходите на домакинствата и на потреблението.

Валентин Никифоров от КНСБ заяви, че няма да подпишат споразумение, ако не се договорят по всички параметри. В интервю за предаването "Преди всички" по Хоризонт той нарече предложението за увеличаване на ДДС на 22% "удар върху доходите на гражданите и върху бизнеса". Валентин Никифоров каза още, че антикризисни мерки които не са подкрепени с финансиране са несериозни.

Очаква се на днешното заседание тристранният съвет да стигне и до обсъждане на идеята за повишаване на ДДС с 2%. Синдикатите вече заявиха, че са против. Работодателите коментираха, че ако антикризисните мерки не осигурят достатъчно приходи в бюджета, биха подкрепили увеличаване на ДДС, но при условие, че се запази плоският данък. Според премиера Бойко Борисов без да се вдигне ДДС, няма как да се излезе от ситуацията, в която се намира страната ни. Сред мерките на правителството е и вече съобщеният по-висок данък за собствениците на големи жилища и скъпи коли.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4798 |10.11.2009 ЧЕЗ отново се опитва да надцака държавата . 1| 5216 |24.09.2009 Цените на горивата отново скачат . 1| 5210 |13.08.2009 Горивата у нас отново скачат . 1| 4777 |06.08.2009 Прокуратурата погва отново царя за горите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads