Реклама / Ads
3| 5423 |06.12.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Трус в световните борси след ареста на финансовия директор на гиганта Huawei в Канада

.
Арестът на висш служител на технологичния гигант Huawei в Канада, по поръчка на САЩ, провокира ново напрежение на световните борси. Това е пореден трус на фондовите борси с оглед на опасенията за допълнителна ескалация на търговската война между Вашингтон и Пекин.
 

Азиатските акции и американските фондови фючърси се оказаха под нов силен натиск от продажби по време на търговията във вторник в резултат на новината за ареста на високопоставен служител на китайската компания за телекомуникационно оборудване Хуавей (Huawei).

 

Финансовата директорка на китайския технологичен гигант Huawei - Мън Ванчжоу е била арестувана на 1-ви декември в Канада по искане на САЩ заради подозрения, че е нарушила американските санкции срещу Иран, предаде Ройтерс. Съединените щати искат тя да бъде екстрадирана.

 

Китайските власти реагираха яростно, като говорителят на китайското посолство в Канада поиска освобождаването на финансовия директор на Huawei. "По молба на американската страна канадската страна арестува китайски гражданин, който не нарушава никакъв американски или канадски закон", се казва в изявление на китайските власти. От самата компания Huawei заявиха посредством Туитър, че "не са наясно с каквото и да било неправомерно отношение от страна на г-жа Мън".


Новината дойде в момент, когато президентите на САЩ и Китай се споразумяха да бъдат подновени търговските преговори между двете водещи световни икономики в рамките на следващите 90 дни, като през този тримесечен период няма да има двустранно допълнително налагане на нови митнически тарифи. Арестът в Канада на финансовата директорка на Huawei по поръчка на САЩ обаче провокира ново напрежение на световните капиталови пазари, тъй като поставя под въпрос успешния изход на търговските преговори между Вашингтон и Пекин.

 

След новината за ареста, фючърсите на индекса DJIA се сринаха с около 300 пункта (понижение с 1,17%), фючърсите на широкия индекс S&P500 се понижиха с 1%, а на технологичният индекс Nasdaq 100 - с около 1,37%. Това предполага ново напрежение при старта на търговията на Уолстрийт по-късно днес, след като във вторник и трите основни американски фондов индекса се сринаха с над 3%, а вчера (сряда) американските капиталови пазари бяха затворени за Деня на национален траур в почит на починалия на 30-ти ноември 41-ви американски президент Джордж Буш-старши.

 

Инвеститорите на китайските и на останалите азиатски борси също реагираха много негативно на новината за ареста на финансовия директор на технологичния гигант Huawei. Индексът Shanghai Composite се понижи с 1,68%, а по-малкият китайски индекс Shenzhen Composite - с 2,17%. Индексът Hang Seng пък загуби 2,47% от стойността си, южнокорейският Kospi се понижи с 1,55%, а японският индекс Nikkei - с близо 2 на сто.

 

Европейските пазари на акции също стартират днешната търговия със солидни спадове, като общият европейския индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,3%, германският DAX 30 - с 1,62%, френският CAC 40 - с 1,53%, италианският MIB - с 1,24% и британският FTSE100 ­- с 1,23%.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5291 |30.11.2018 Лъчезар Богданов: Следващата година ще има повишаване на лихвите . 1| 6266 |18.05.2018 Посрещахме световните лидери с уникален вкус от Карнобат . 2| 6165 |06.05.2018 Експерт: Диагнозата на селското ни стопанство е прохождане след тежка травма . 0| 6067 |12.02.2018 Българска следа в построяването на ”Falcon Heavy” на Илън Мъск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads