Реклама / Ads
4| 5417 |11.06.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Цената на оградата по границата надхвърли 100 млн. лв.

.
Само 2 години след началото на строежа на оградата по границата с Турция, от която се очаква да възпрепятства наплив на бежанци към страната, стойността й възлиза на 102.3 млн. лв. Това обаче не е окончателна сума, тъй като предстои изграждането на още километри, цената за което ще се разбере след изготвяне на проектите.
 
Дори и когато вече е поставена, оградата може да се окаже още по-скъпа, казаха пред "Дневник" областните управителите на Хасково, Ямбол, Бургас, на чиято територия се се строи съоръжението. Досега са изградени 95 километра и се очаква преди есента да бъдат готови още 119 км.

В началото на 2015 година правителството реши изграждането на оградата да се възложи на областните управители, за да може по-бързо да бъде построена. Оградата се строи и без обществена поръчка, след като парламентът промени закона. Депутатите допуснаха изграждането да става без търг, тъй като оградата е обект от национална сигурност.

Общата дължина на оградата по границата с Турция е над 132 км. Първите 33 километра от което бяха издигнати по време на кабинета "Орешарски" в района на Елхово.

В Хасковска област имат проектирани и възложени за изпълнение 33 км., като част от тях са готови. Работи се поетапно, защото през зимата е много затруднена работата, обясниха от областната управа. Освен това съоръжението е започнато при предишния областен управител (Добри Беливанов, който беше избран за кмет), а сегашният - Станислав Дечев го довършва. Покрай оградата се изгражда и съпътстващ път, който също е готов. За тези километри Министерския съвет с постановление е отпуснал близо 26. 2 млн. лв.

Към момента в процес на проектиране са последните 17 км от оградата в тази област. Те се намират по поречието на река Тунджа. Това е пресечена местност, по която не вървят хора. Или поне досега Гранична полиция не е давала сигнали за минаване на мигранти през този терен, каза за "Дневник" говорителят на областния управител. Все пак там ще има ограда - Министерският съвет е отпуснал 72 хил.лв. за проектирането на последните килонметри ограда в областта, след проектирането ще се разбере колко ще струва самото им изграждане. Първо трябва да се прецени дали оградата ще е едноредова или двуредова, обясниха още от областната управа.

В Бургаска област вече са готови 26 километра ограда. Очаква се до средата на юли да бъдат готови още 32 км. Договор за изпълнение е подписан тази седмица и за още 9 километра, като очакванията на областния управител Вълчо Чолаков са, че те ще бъдат изградени до три месеца. Планът му е последните километри да са готови преди дъждовния есенен сезон.

До момента са похарчени 56 млн. лв. за оградата в Бургаска област. От тях обаче са изплатени само 27 млн.лв., тъй като изплащането се прави на части. Предстои проектирането на нов участък от 61 км в областта.

В област Ямбол е изградено временното-възпрепятстващо съоръжение, което е с дължина 35,9 км. Покрай него е изграден и път по цялата дължина на съоръжението, съобщиха за "Дневник" от областната администрация. Съоръжението в областта е построено още от правителството на Пламен Орешарски. Според областния управител на Ямбол Димитър Иванов най-важното е, че при очаквания засилен бежански натиск на цялата територия на Ямболска област има сигурна защита и облекчени условия на работа на граничните полицаи и военни. До момента похарчената сума за оградата в Ямболска област е 20 млн.лв.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4458 |07.06.2016 Русия изгражда военна база до границата си с Украйна . 3| 4282 |06.06.2016 Ген. Григоров: Не можем да разчитаме само на ограда по границата . 2| 4338 |06.06.2016 Върнаха 70 бежанци от границата край Гоце Делчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads