Реклама / Ads
0| 5233 |29.09.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Цената на природния газ може да се увеличи с 10-15 %

.
Реално с 10–15 процента може да се увеличи цената на природния газ от 1 януари 2010 година, заяви новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.
 

Прогнозата за повишаването на цените на природния газ от началото на следващата година, представена от „Булгаргаз” на този етап пред комисията, е за повишаване с 24,5 прцента.Според Семерджиев, обаче притесненията за резки скокове в цените на газа не са толкова основателни.

От комисията ще направят всичко възможно цените на топлоенергията да не се повишават по средата на отоплителния сезон. Прогнозата на председателя на ДКЕВР се базира върху информацията за евентуалните цени на нефта за началото на 2010 година.

Според Ангел Семерджиев всички потребители трябва да имат готовност да заменят газа с алтернативно гориво, независимо дали се чака следваща газова криза или не. Големите индустриални потребители все още не са готови за подобни действия.
Председателят на ДКЕВР обяви, че ще се съобрази със съдебното решение относно тримесечното отчитане на ЧЕЗ, независимо какво ще е то. От следващата година се очакват около 5% увеличение на цените на пазара на електроенергия у нас, тъй като ще бъдат пуснати в експлоатация нови алтернативни енергийни източници.

Ангел Семерджиев не споделя становището, че НЕК е в тежко състояние и припомни, че това е дружество с големи потенциални въможности, което обаче носи отговорност, договорите, които подписва, да не влиаят на цените, които плащат потребителите.

В края на тази година се очаква да започне изграждането на газовите връзки – „Русе - Гюргево” и „Стара Загора – Комотини”. В момента се чака решение на Фонда за възстановяване към ЕК, който да отпусне средства за изграждането им.
От голямо значение е връзката с Гърция, тъй като от техническа гледна точка по-скоро България ще може да снабдява с газ Румъния, отколкото обратното, обясни Семерджиев. Очаква се след изграждането им чрез тях да се снабдява с природен газ около 20 – 30 % от пазара у нас.

Очаква се пазарът на електроенергия у нас през 2010 съществено да се либерализира, както и да се повиши броя на крайните потребители.

Това трябва да се прави изключително внимателно с ясни правила, тествани на пазара, обясни председателят на ДКЕВР.
Сред евентуални законодателни инициативи, които би предприел Семерджиев са промени на критериите, които определят защитените потребители в страната, както и такива, с които да бъде намален броят на членовете на комисията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 4944 |12.09.2009 Цената на АЕЦ “Белене” може да стигне 10 милиарда евро . 0| 4907 |01.09.2009 Цената на петрола с 3.8 пункта надолу . 0| 6768 |05.08.2009 Вдигат цената на бензина и дизела . 0| 5589 |15.07.2009 Пада цената на бензина през есента?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads