Реклама / Ads
0| 5391 |31.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Цените през май - леко нагоре

.
На пазара на едро на хранителните стоки през отминаващия месец май се наблюдава плавно покачване на цените на по-голяма част от тях, е отбелязано в майския бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
 

Запазва се тенденцията от предходния месец на спад на цените на едро на яйцата, захарта, фасула и ориза. Наблюдават се и типичните за месеца сезонни колебания на цените на плодовете и зеленчуците, като е отчетен спад на цените на едро на оранжерийните зеленчуци и запазване на тенденцията на поскъпване на зелето и чесъна.

Спрямо същия месец на предходната година, през май 2010 г. цените на по-голяма част от хранителните стоки остават на по-ниско ниво. При някои плодове и зеленчуци се наблюдава поскъпване на годишна база, като по-значително увеличение на цените спрямо миналата година е регистрирано при зрелия чесън и зелето.

През първата седмица на май беше регистрирано леко покачване на стойностите на Индекса на тръжищните цени (ИТЦ), измерван от ДКСБТ. През следващите седмици кривата се стабилизира и с леки колебания в двете посоки, в края на месеца стъпи на ниво от 1.685 пункта. В резултат на седмичните колебания на цените през май, кривата не запази трайния низходящ характер, който наблюдавахме през април.

Покачването на стойностите на индекса през май, спрямо април доведе до стабилизирането на ИТЦ в края на месеца на ниво с около 0,899 пункта по-високо, спрямо същия период на миналата година. Повишаването на стойностите на индекса през май е в резултата на поскъпването на част от плодовете и зеленчуците и някои месни произведения.

През май, спрямо април се наблюдава спад с около 1 - 2% при цената на захарта (1.5%), фасула (2.25), ориза (1%), кравето сирене (0.8%), скумрията (0.5%) и каймата (2.4%). Най-много, спрямо предходния месец, е паднала цената на яйцата - 20%. Леко поскъпване с около 1% се наблюдава при брашното, олиото, кашкавала, пилето и малотрайните колбаси. С 3% са поскъпнали кренвиршите и шпековият салам, а цената на лещата е с 8.6% по-висока в сравнение с април.

През месец май се наблюдава характерното за сезона намаление на цената на оранжерийните зеленчуци, като цената на доматите е паднала спрямо предходния месец с около 20%, а на краставиците с 14.6%. Леко поевтиняване се наблюдава при бананите (2.6%), а намаленото предлагане през сезона на цитрусови плодове води до покачване на цената им. Лимоните са поскъпнали с 8%, а портокалите с около 2%.

Изчерпването на количествата от старата реколта на ябълките е причина за възходящата тенденция на тяхната цена, наблюдавана през последните два месеца. Аналогично е движението на цената на картофите от миналогодишната реколта, която през май се повишила спрямо април със 7%. През май се увеличават предлаганите количества на пазара на ранните картофи. Запазва се тенденцията от предходния месец на поскъпване на зелето (30.4%) и зрелия чесън (17.6%).

През май 2010г. цените на по-голяма част от хранителните стоки остават на по-ниско ниво спрямо същия месец на миналата година. С около 14 - 16% е поевтиняването на годишна база на фасула, ориза, яйцата и пилето, В сравнение с м. май 2009г. е отчетен спад в интервал 3 - 10% на цените на захарта, млечните произведения и каймата. С около 1 - 2% е паднала цената на брашното и скумрията. Поскъпване през май'10 спрямо май'09 се наблюдава при лещата (6,5%), олиото (5,5%), кренвиршите (6,8%), а цената на шпековия салам остава почти без промяна. (фиг.3)

Цените на част от плодовете и зеленчуците през тази пролет са на по-високо ниво спрямо предходната. Най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при зрелия чесън - 68,8% и зелето - 69,8%. Оранжерийните краставици са по-скъпи в края на тази пролет с около 30%, а лимоните с около 24%. Покачване на цената на годишна база от 3.4% е отчетено при картофите.

На по-ниско ниво спрямо предходната година са цените на ябълките (16%), портокалите (12%) и бананите (15%). Оранжерийните домати са поевтинели на годишна база с около 12%.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4693 |25.04.2010 Цените на едро за хранителните стоки падат . 3| 5511 |30.03.2010 Антикризисно цените скачат по-ниско преди Великден . 1| 5264 |29.03.2010 Замръзяват цените на газ, парно и ток - да, ама не... . 11| 5627 |18.03.2010 От 1 април цигарите нагоре, не на шега

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads