Реклама / Ads
18| 8021 |21.12.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Цв. Бориславова зад сделката за ВАЦ?

.
Цв. Бориславова
Ерата ВАЦ свърши. Започва тази на МГБ.
 

ВГБ стана МГБ срещу 64 млн. евро. ВАЦ продадоха всичко, което притежаваха в България, на „БГ Принтинвест”. В пакета влизат „168 часа”, „Труд” и „24 часа”. Плюс списанията, разпространителската фирма „Стрела”, печатница „София”, Полиграфическия комбинат на бул. „Цариградско шосе” и останалото движимо и недвижимо имущество. Ерата ВАЦ свърши. Започва тази на МГБ. Новите босове са: Карл Хабсбург, Даниел Руц и Христо Грозев. Плътно до тях се нареждат Огнян Донев от „Софарма” и Любомир Павлов, ексшеф на Общинска банка и собственик на TV7 и в. „Експрес”, които продаде на Ирена Кръстева.

30 на сто от администрацията щяла да бъде орязана в спешен порядък. Точно толкова щели да са съкращенията и в редакционните екипи. Тошо Тошев сигурно ще си тръгне, ако новите собственици му платят добре за притежаваните между 2 и 7 на сто от акциите на Медия холдинг. Венелина Гочева, шефката на „24 часа”, имала амбиции не само да остане, но и за нова кариера. Основание за този оптимизъм е топлата й връзка с Любомир Павлов и съпругата му Диляна Грозданова.

За останалите издания нещата са все още неясни. ВАЦ влезе в България през 1997 г., 13 години по-късно си тръгва. „Тясната обвързаност на олигарси с политическата власт тровят пазара. Олигарси все по-често си купуват вестници, за да си осигурят политическо влияние, а не да печелят пари”. Това каза през лятото Бодо Хомбах, шеф на ВАЦ – Есен.
Новият собственик Карл Хабсбург пък заяви онзи ден: „От няколко години имаме желание да навлезем на пазара на сериозните медии в България". Той очевидно е възпитан човек, но от думите му не става ясно защо се прави сделката.
В такава ситуация версиите се роят една след друга. Най-логичната е в желанието да се придобият апетитните имоти.

Има и други. Български среди във Виена намекват, че зад сделката стои Цветелина Бориславова. Тя отдавна се познавала с Христо Грозев, българското лице в „БГ Принтинвест”. Говори се, че той й предлагал да събира лошите кредити на СИБанк. Неотдавна Бориславова приключи продажбата на банката и разполага с капитал. Да се опита да влияе на обществения и политическия живот у нас чрез медии е твърде възможно. Посредническа работа в тази посока били свършили медиен шеф във вацов вестник и пиарска агенция. Появи се и екзотичната версия, че Стефан Софиянски се опитва да се завърне на бял кон в политиката. Изглежда абсурдно и затова е твърде възможно, казват анализатори.

Най-любопитна в случая е появата на нов играч на медийно-бизнес-политическата сцена – Христо Грозев. На първата пресконференция след сделката той каза. "Няма да има вмешателство в редакционната политика на изданията. Единствено ще има още по-строги изисквания за придържане към журналистическата етика и проверка на фактите, които се отразяват". Очевидно нещо в досегашното поведение на изданията го дразни. Дали са скритите реклами и PR, ще се разбере скоро.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 8363 |07.12.2010 Цв.Бориславова продаде последния си дял в СИБанк . 1| 5732 |26.07.2010 КЗК проверява сделката за „Горна Арда” . 1| 5011 |20.04.2010 СМЕ финализира сделката за bTV . 4| 5649 |05.02.2010 Р. Плевнелиев: Държавата беше на място при сделката с АМ "Тракия"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads