Реклама / Ads
0| 5987 |27.07.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Цв. Цветков: В "Банков надзор" са пренебрегвани процедури, установи одитът

.
Цветан Цветков
Първоначалните констатации на Сметната палата, която проверява дейността на управление "Банков надзор" в БНБ, са, че в последните години създадените процедури не са били прилагани толкова стриктно, а работата не е била толкова ефективна. Това каза в интервю за БНТ председателят на Сметната палата Цветан Цветков.
 
Палатата проверява работата на банковия надзор по задача от Народното събрание, дадена й през април. Одитък обхваща периода от 1 януари 2012 г. до 31 декември 2014 г. През този период управлението е ръководено последователно от Румен Симеонов и Цветан Гунев, които междувременно получиха обвинение за престъпление по служба заради кризата  с КТБ. Наскоро по искане на палатата депутатите удължиха срока на проверката, която ще приключи в края на октомври вместо в края на август. Причината е, че в хода й Сметната палата е срещнала доста трудности, свързани с режима за достъп до банкова и професионална тайна, недобра организация на документооборота и отсъствия на служители.

"Много са интересни поървоначалните констатации, но до края на октомври ще продължим да работим. Първоначалните впечатления са, че над надзорът не е функционирал особено ефективно в последните години", каза Цветков. Той припомни, че при създаването на банковия надзор той е бил структуриран по американски модел, инспекторите са преминали сериозно обучение и са били разработени наръчници, по които са провеждани надзорните инспекции. "В последните години не толкова стриктно се прилагат тези процедури и работата не е толкова ефективна. Така разработеният модел започва да не функционира така добре, както е бил замислен", каза Цветков и допълни, че причините за това ще бъдат изяснени в рамките на одита.
 
Сметната палата ще предложи и конкретни мерки за подобряване на надзора, съобщи той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5439 |14.05.2011 Ал. Цветков: Утре откриваме "Люлин" . 5| 12770 |08.04.2011 Ал. Цветков: БДЖ – черната дупка на държавата . 7| 6230 |17.03.2011 Ал. Цветков: Странно е съотношението в цените на дизела и на бензина в България . 25| 5050 |11.03.2011 Ал. Цветков: Няма да има стачка, но БДЖ е във фалит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads