Реклама / Ads
1| 5325 |12.11.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Цветков прати в прокуратурата сделката за пощенските коли

.
Александър Цветков
Преди два дни министър Цветков прати в прокуратурата одитния доклад за “Български пощи” ЕАД за последните 2 г. Поръчката за 256 коли е на обща стойност над 11 млн. лева и е обявена през миналата година. Тя е разделена на 5 етапа - закупени са леки и товарни автомобили и бронирани инкасо коли.
 

Документи за конкурса са закупили 16 фирми, 10 са подали оферти и 6 от тях били отстранени, защото не са отговаряли на изискванията. Въпреки големия интерес към поръчката, министър Цветков обясни, че тя е била манипулирана и предопределена.

“Когато се поставят ограничения автомобилите да са над 2200 кубика, като автоматично се отстраняват автомобили, които са с 2198 кубически сантиметра, нещо, което е стандарт в автомобилостроенето, това е меко казано несериозно”, коментира транспортният министър.

От “Български пощи” обясниха, че автопарка на дружеството е в много тежко състояние и тези автомобили са били крайно необходими.

Според бившия директор на пощите Енцислав Харманджиев процедурата е направена изцяло според изискванията на закона и не са поставяни условия, които да предопределят победителя.

“Ние задаваме технически параметри за клас автомобили. И самият факт, че във всеки лот са кандидатствали повече от една фирма, повече от една марка автомобили, е доказателство, че няма такива ограничения”, коментира той.

Въпреки че Цветков е убеден, че пощите имат нужда от автомобили, той смята, че в условията на задаваща се криза и постоянно влошаващо се финансово състояние на дружеството не трябва да се правят толкова големи поръчки.
Освен законови в одита има и чисто морални нарушения, смята той. Членовете на комисията по тази поръчка са получили възнаграждение в размер на 1800 лева, всеки един от тях. Това е сума, която е твърде смущаваща, коментира още министър Цветков.

Бившият директор на пощите е Хармарджиев обаче е убеден, че прокуратурата няма да открие нарушения, тъй като тази процедура вече е била обжалване пред КЗК и Върховния административен съд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4970 |08.10.2009 Пратиха ДАТ в историята . 1| 4752 |06.08.2009 Прокуратурата погва отново царя за горите . 3| 5846 |22.07.2008 Прокуратурата спря сделката за Цигарената фабрика Пловдив . 4| 7427 |18.07.2008 Сделката с Пловдив БТ ощетила държавата, КФН проверява случая

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads