Реклама / Ads
9| 6265 |05.09.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Туристическата конфедерация най-сетне стана факт

.
Днес, макар и след дълги обсъждания и препядствия, най-сетне бе учредена Националната конфедерация на туристическата индустрия, в която се включиха 26 неправителствени организации от сферата на туризма.
 

За председател на структурата бе избран шефът на Националния борд по туризъм Георги Гергов. Зам-председатели са Нели Сандалска, изпълнителен директор на „Балкантурист” и Цветан Тончев, шеф на Българската туристическа камара. На учредителното събрание беше одобрен първоначално изготвеният устав с две малки корекции.

img_3770.jpg

Останалите органи на управление на конфедерацията са Контролен съвет с председател Радосвет Радев, собственик на Дарик радио и членове Младен Мутафчийски, председател на борда на "Слънчев бряг" АД и Марин Митев, собственикът на курорта „Св. Св. Константин и Елена".

Съучредители на конфедерацията са 26 неправителствени организации от сферата на туризма и свързаните с него отрасли, като стратегически партньор сред членовете на Конфедерацията е и Националното Сдружение на Общините в Република България (НСОРБ) представлявано днес от председателя ú Красимир Мирев. Членове на Конфедеративния съвет, който ще ръководи дейността са всички председатели на организациите членуващи в конфедерацията.

Предвижда се към конфедерацията да бъде създаден арбитражен съд, който да решава споровете между всички участници в туризма.

На учредяването на новата туристическа организация присъства председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. Тя обясни, че до момента има 42 регистрирани сдружения в областта на туризма в България. Крушкова добави, че ще работи равнопоставено с всяка една от тях. Председателят на ДАТ каза още, че ще продължи да провежда всеки месец срещи с представители на туристическия бизнес.

 img_3869.jpg  снимки Вяра Йовева

„Рано или късно това обединение трябваше да стане и формата конфедерация е удачно избрана. От тук нататък трябва да се изпълни със съдържание тази конфедерация, да не остане поредният опит за обединение в туризма, а реално да има една добра чуваемост между конфедерацията и българското правителство, ДАТ и въобще страните, които участват в процеса туризъм, коментира Младен Мутафчийски пред „Фрогнюз”. По думите му безспорен факт за всички е, че туризмът е един от най-бурно развиващите се отрасли и сектор, който носи голяма част от БВП на страната. В тази връзка всички ние трябва да положим усилия конфедерацията да бъде един партньор на държавата и на субектите, които участват в българския туризъм, добави още той.

Според Нели Сандалска, зам.-председател на Националната конфедерация на туристическата индустрия бъдещето на страната зависи от развитието на туристическата индустрия. Тя беше категорична, че конфедерацията трябва да покаже, че от тази индустрия живее цялото население на България. Чрез туризма може да се съживи икономиката на страната ни. Ето защо най-приоритетният отрасъл в икономиката на България трябва да е туризмът, коментира Сандалска.

Председателят Гергов отбеляза, че конфедерацията не е поредният съюз в бранша, а е организация, която ще защитава проблемите на туризма пред обществото и държавата. Една от основните цели на конфедерацията е да прокара единна политика и стратегия за развитието на българския туризъм. В рамките на новооснованата организация ще се провежда съвместна политика на различните съучредители за отстояване на общите интереси на туристическия бранш. Гергов каза, че целта на днешното начинание е да се положат основите за обединение на бранша.

Даниела Георгиева 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5302 |03.09.2007 СБТИ няма да подкрепи създаването на Конфедерацията по туризъм . 3| 5686 |29.08.2007 Още един от учредителите на конфедерацията на туризма се отказа . 24| 5530 |23.08.2007 Конфедерация в туризма няма да има до есента . 67| 6266 |06.07.2007 Бордът по туризъм остана и без пресаташе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads