Реклама / Ads
0| 5687 |22.02.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Туристическият бранш настоява ДАТ да бъде заменена от Министерство

.
За създаване на Министерство на туризма настояват от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. Това стана ясно на Международното туристическо изложение „Ваканция СПА & Експо 2008”.
 

От асоциацията смятат, че нормативната уредба и държавната политика, която обслужва туристическият бизнес в България изостават в своето развитие в сравнение с останалите европейски страни.

Само и единствено Министерство на туризма можело да обедини проблемите на българския туризъм на едно място, така че те да бъдат разрешение, смята Байко Байков от организацията. По думите му в момента съгласуването на проблемите на туризма се извършва от редица министерства в рамките на Националния съвет по туризъм.

Байков даде добра оценка на Държавната агенция по туризъм (ДАТ), която според него работела добре в рамките на възможностите, с които разполага. Байков се обяви за повече средства за туризма. Според асоциацията съществуват редица проблеми в българския туризъм, сред които липса на стратегическо развитие, проблеми със сертифицирането на основните туристически дейности, липсва адекватна категоризация на хотелите и ресторантите, недобра научноизследователска дейност на туристическия продукт, както и проблеми с рекламирането на българския туристически продукт. От асоциацията констатират още, че има слаба организираност и лобиране на туристическия бранш. За това допринасяла и неадекватната законова уредба – коя или кои организации са легитимни при взаимоотношенията между бранша и държавата. Байко Байков отбеляза, че туристическият продукт у нас се развива добре, но на принципа на пазарните механизми, който не бил от най-добрите за устойчивото развитие на бранша. “Това, че сега има търсене на ваканционни имоти, не означава, че трябва постоянно да се строят такива, защото това не води до устойчиво развитие на туризма”, коментира Байков. На пресконференцията стана ясно, че Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции ще председателства през 2010 година Европейския комитет на туристическите асоциации на страните-членки на Европейския съюз (ЕС) и страните в процес на присъединяване. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5644 |22.02.2008 Ирландци купуват 49,99% от Българо-американска кредитна банка . 0| 6092 |21.02.2008 "Ваканция и СПА Експо" стартира с 320 фирми изложители . 0| 5322 |21.02.2008 Родни бизнесмени ще разучават нови техники за водене на преговори . 1| 6486 |20.02.2008 Нов туристически пътеводител ще представя красотите на Царево

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads