Реклама / Ads
0| 5144 |11.02.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Туристическият бранш очаква спад на чуждите пазари

.
Най-големите браншови организации в сферата на туризма очакват двуцифрени спадове на чуждите пазари през тази година. С 35% по-малко ще са руските туристи, 50% ще е спадът на скандинавския пазар, 25% на немския и 15% на британския пазар, информира actualno.com.
 

Прогнозите бяха оповестени от Съюза на инвеститорите в туризма на съвещание, проведено вчера. Вече е констатиран спад от 50% на туристите за зимния сезон в "Пампорово" и общо 15% спад за всички зимни курорти.

Предложено беше държавата да отдели 8 милиона евро, с които да субсидира издаването на входни визи за руските туристи. Наложително е спешно да отделят 20 милиона лева за реклама на българския туризъм.

На съвещание браншовите организации приеха Декларация, адресирана към председателя на Народното събрание Георги Пирински. В нея призовават да не се включва в законодателната програма на Четиридесетото Народно събрание до края на мандата второ четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за туризма.

Основанията да се иска замразяване на двата законопроекта е, че глобалната криза и активните действия на преките ни конкуренти, предполагат създаването на правителствена Антикризисна програма, а не поредния 17-ти кърпеж на закона.
Браншовите организации ще предложат свои антикризисни мерки, които да бъдат приети на предстоящото заседание на Националния съвет по туризъм на 23 февруари.

Консолидираните най-големи браншови организации за поред път заявяват, че няма да допуснат да бъдат сдружавани насилствено, недемократично и по тоталитарен маниер в образувания като Национална туристическа камара или друга измислена структура, защитаваща частни и корпоративни интереси.
Проверка показа, че нито една страна в света няма национална структура, която да се нарича туристическа камара. В Европейския съюз партньори на властта са национални туристически организации, които членуват в European Travel Commission.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5314 |16.01.2009 Строителният бранш се преструктурира . 0| 4921 |13.01.2009 Скоро не се очаква спад на лихвите . 6| 5724 |18.12.2008 Агайн: Нe се очакват фалити заради загуби по “Гражданска отговорност” . 26| 5885 |15.12.2008 Очаква се и висококвалифицираните кадри да се върнат у нас

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads