Реклама / Ads
0| 6411 |16.08.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Туристите в Албена намаляват

.
Хотели в Албена затварят заради намалелия брой туристи, алармираха хора от туристическия бранш. В сравнение със същия период на миналата година регистрираме с 5 % по-малко туристи, съобщи Елена Георгиева, ръководител сектор “Маркетинг и продажби” в “Албена” АД. Тя коментира, че спадналият брой летовници се дължи на пренасищането на Черноморието с хотели и почивни бази.
 
Пазарът за българския туристически продукт не е безкраен. Стигнахме до момента, в който предлагането надхвърля търсенето, каза Елена Георгиева. Тя информира, че предстои да бъдат затворени двузвездните хотели “Днепър” и “Компас” , както и почивните бази, тип бунгала “Горска фея” и “Арабела”. Винаги по това време на годината затваряме по-малките бази, с по-ниска категория. Мярката не е заради намалелия брой туристи, категорична бе обаче Елена Георгиева. Тя обясни, че хотелите и бунгалата са в Горна зона /най-отдалечената от плажа/. Тези бази по правило приемат туристи много кратко време през юли и август, когато е пикът на посещаемостта в Албена. Хотел “Днепър” дори се ползва като леглова база за персонала. Хотел “Компас” пък затваря, за да бъде ремонтиран и подготвен за следващия сезон.
Категорично няма отлив на туристи в Балчик и Кранево. През юни са регистрирани с 20 000 нощувки повече в сравнение с миналата година. Очакваме ръст от около 20% и за месеците юли и август, категоричен бе Антон Нейков – шеф на дирекция “Икономическо развитие и стопански дейности” в Община Балчик.
Хотелите ни са препълнени, почти няма свободни места. Така ще е до края на август, отсече Коста Аргиров – директор на общинския отдел “Туризъм” в Каварна. Той уточни, че в момента в крайморския град се провежда траш-метъл фест /снощи бе концертът на “Сепултура”/ и това е причината за препълнените хотелски бази.
Както се вижда, вече са факт първите негативни резултати от безразборното ударно застрояване на черноморския ни бряг. Проблемът е особено тежък по Южното Черноморие. Добруджанското крайбрежие обаче също не бе подминато от вълната на строителната треска, в резултат на която най-големият курорт в региона започва да губи туристи. За подобна развръзка предупреждаваха много експерти, но инвеститорите не се вслушваха в думите им. Остава да се надяваме, че няма да се сбъднат най-крайните прогнози – че ще дойде момент да събаряме хотели, като в Испания.  Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9485 |15.08.2007 TUI България води 30 на сто от туристите в Царево . 1| 6038 |10.08.2007 Проф. Цветан Тончев: Над 80 на сто от туристите идват в България заради купона . 1| 5864 |27.06.2007 Подредиха в класация най-опасните за туристите страни . 1| 5687 |20.06.2007 Обновяват Албена с модерни хотели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads