Реклама / Ads
20| 5601 |17.02.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Туризмът да бъде признат за експортен отрасъл

.
Освен това туризмът трябва да бъде посочен, подобно на земеделието, като приоритетен отрасъл. За това ще настояват пред правителството браншовите организации в туризма.
 
"Може ли туристическият бизнес да се възползва от кредитната линия от 500 милиона лева на Българска банка за развитие?" – това обсъждаха с изпълнителния директор на банката Димитър Димитров представители на държавата и туристическия бранш: Анелия Крушкова, председател на държавната агенция по туризъм, Донка Соколова, председател на БАТА, Соня Колтуклиева, главен секретар на Съюза на инвеститорите в туризма, Благой Рагин, председател на БХРА, Станислав Новаков, заместник-председател на ДАТ и Любомир Панковски, член на УС на БАТА. Срещата се проведе по инициатива на Държавната агенция по туризъм. Димитър Димитров обясни, че първият транш от 250 милиона, предназначен за инвестиционни проекти, вече е разписан. Подписани са договори с 12 банки, които ще обслужват кредитите при общи условия – 2 милиона лева най-висока стойност на заема, 8% фиксирана лихва, 10-годишен период за издължаване, 3 години гратисен период.

Вторият транш е предназначен за предекспортно оборотно финансиране. В него, по решение на правителството, 100 милиона лева са определени за кредитиране на земеделието. Останалите пари се разпределят за Национален гаранционен фонд и за студентско кредитиране.
Проблемът на туристическият бранш е, че фирмите не са дефинирани по никакъв начин – нито като контингент на програмите за малки и средни предприятия, нито като експортен отрасъл.

kryshkova_bg_1.jpg  снимки Вяра Йовева

Туризмът непрекъснато е изтъкван като приоритет в програмите на поредица от правителства, но това е само на приказки, де факто и де юре той не фигурира в никакви програми.
По-късно представителите на бизнеса се срещнаха и с Виолина Маринова, председател на УС на Асоциацията на банките.
От консултацията с двамата авторитетни банкери стана ясно, че туристическият бизнес трябва да настоява пред министър-председателя и правителството туризма да бъде дефиниран като „експортен отрасъл" и да бъде вписан изрично в общите условия за втория транш, свързан с предекспортното кредитиране. Според шефовете на браншовите организации, на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите са им необходими поне 100 милиона лева оборотни кредити. Затова браншовите организации в писмо до министър-председателя Сергей Станишев ще настояват  в общите условия за втория транш на Българска банка за развитие туризмът да бъде дефиниран като експортен отрасъл и да бъде посочен, подобно на земеделието, като приоритетен отрасъл.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 4853 |09.12.2008 Туризмът ще страда много от световната криза . 2| 5367 |25.09.2007 Екотуризмът все още недоразвит . 2| 6146 |08.06.2007 Секс туризмът процъфтява в Европа . 0| 5257 |07.05.2007 Екотуризмът с голям потенциал, но все още в начален стадий

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads