Реклама / Ads
2| 7202 |22.05.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Туризмът гладува за качествени кадри, заплатите спадат

.
Работодатели коментират, че заради слабите резервации, това лято заплатите ще се понижат
Освен кадрите, които работят традиционно по морето, ученици и студенти и това лято ще заемат свободните работни места по българските курорти.
 

Работодателите в туризма предпочитат да наемат студенти на местата със сезонна заетост. Това стана ясно още преди месец на трудова борса във Варна.

Те се реализират предимно като пикола, като помощен персонал в кухните на ресторантите и сервитьори. Разбира се не са малко и студентите, които работят като рецепционисти, екскурзоводи, аниматори и др. Студентите обаче предпочитат същата работа в чужбина. Учениците също се включват в сезонната работа.

Хотелиерите избират студенти, защото са млади, амбициозни и владеят по няколко чужди езици. В същото време казват, че на бъдещите висшисти не винаги може да се разчита.

"Проблемът е в мотивацията на студентите да работят. Много малко от тях действително учат нещо, защото искат да го работят в бъдеще. Поема ангажимент да върши някаква работа, впоследствие се отказват и така", обясняват от бранша.

Изискванията обаче към тях са най-големи. Те трябва да владеят минимум два езика и да имат добра комуникативност и външност. Заплатите им обаче не са сред най-високите в бранша. Те заработват около 500 лева в по-малки хотели и стигат до 700-800 в петзвездните.

С най-добри спестявания от летния гурбет обикновенно са сервитьори и бармани от нощните клубове по плажа. Заплатите им стигат до 1500-2000 с бакшишите, които заработват. Най-ощетен е обслужващият персонал в ресторантите на хотелите с All inclusive. Там бакшиши няма. Възнагражденията са около 800-1000 лева.

Най-скромни са заплатите на камериерите и пиколата, както и на помощния кухненски персонал. Те варират около 500-600 лева. Камериерките обаче разчитат на щедростта на чужденците, ако са доволни от почистването на стаите им. За разнасяне на багажа пък младите надежди получават средно между 2 и 5 лева. Така си докарват по сносна заплата. Най-търсени и това лято и съответно най-добре платени са готвачите топла и студена кухня. Хотелиерите се изхвърлят с предложения вариращи около 2000 лева. По Южното Черноморие няма главен готвач със заплата по-малка от 1 000 лева, а горната граница може да стигне и до 4 000 лева в петзвездните хотели.

За тези суми, обаче работодателите искат здраво бачкане, от ранни зори до здрач. В повечето случаи персоналът е с уредена квартира от страна на шефа си, но не са малко и случаите, в които трябва работниците сами да си търсят дом за през лятото.

Работодатели обаче този сезон коментират, че заради слабите резервации, това лято заплатите в туризма може да се понижат.

Тъй като проблемът с липсата на кадри ще стои на преден план и този туристически сезон спроед експерти, ситуацията по морето отново ще се овладява като се наема и неквалифициран персонал, което разбира се ще се отрази и на качеството. По-сериозен е недостигът на сервитьори, спасители, екскурзоводи, аниматори, за които си трябва допълнителна квалификация.

"Тези обекти и комплекси, които са професионално организирани и работят добре, нямат проблеми. Тези, които се нароиха напоследък и навлязоха без подготовка в туризма, тоест хора, които не разбират от туризма, те са изключително много и именно те срещат големите трудности. Няма как да се създадат тройно повече кадри за 5-6 години, както се увеличи и легловата база и оттам идва фактът, че недостигат кадрите. Миналата година просто ги взимаха от улицата.
Фирмите не отделят много пари и внимание на вътрешнофирмената квалификация, гледат да вземат все нещо готово, да откраднат от някъде кадри. Това се отразява на качеството, защото в туризма основният фактор е живият труд, услугата е в процес на взаимодействие между хора", коментира доц. Марин Нешков от Варненската туристическа камара.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6481 |19.05.2009 Туризмът пусна мост между България и Сан Марино . 20| 5601 |17.02.2009 Туризмът да бъде признат за експортен отрасъл . 18| 4853 |09.12.2008 Туризмът ще страда много от световната криза . 6| 6679 |27.05.2008 Заплатите в българските курорти настигнаха тези от бригадите в САЩ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads