Реклама / Ads
3| 6471 |19.05.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Туризмът пусна мост между България и Сан Марино

.
Източник: Вяра Йовева
Междуправителствена спогодба в областта на туризма между България и Сан Марино беше подписана днес на 19 май в Министерството на икономиката и енергетиката.
 
Под споразумението си сложиха подписите председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова и министърът на туризма и спорта на Сан Марино Фабио Берарди.

Основните договорки, които са залегнали в споразумението са укрепването на отношенията между двете страни в областта на туризма с цел по-доброто взаимно опознаване на историята, културата и традициите на техните народи. Страните ще наблегнат върху подпомагане на сътрудничеството между търговските предприятия, организации, институции и органи на двете страни, имащи отношение към сферата на туризма. Ще се насърчи обмена на експерти, които да популяризират туризма и туристическия маркетинг чрез осъществяване на сътрудничество в областта на обучението и технологичните проучвания, с оглед на по-доброто съхраняване и управление на туристическите райони и развитие на инвестиционния процес в сферата на туризма.



Страните ще си сътрудничат в областта на професионалното обучение и обмена на информация относно образователните програми в областта на туризма. Ще се реализират изследователски програми в свързаните с туризма сектори, които представляват взаимен интерес във връзка с обучението в областта на туризма и хотелиерския мениджмънт.

В делегацията на Сан Марино присъства и Марино Ерколани Касадей – Посланик на Република Сан Марино в България. На подписването беше и Почетният консул на Сан Марино в България Младен Мутафчийски, както и Н.пр. Никола Калудов, бивш посланик на България в Италия и понастоящем Директор „Дирекция Европа ІІ” в Министерство на външните работи.



„С тази спогодба двете страни официализираха помежду си своите отношения. След това е бизнесът, но в много случаи се получава така, че бизнесът изпреварва и това е добре, защото показва динамиката на развитие на страните. Радвам се, че ще финализираме една работа, която е започната доста отдавна. В оперативната дейност, която ще вършим заедно трябва да бъдем полезни едни на други в това, в което няма опит всяка една от страните, а другата има. Ние бихме приели всякаква помощ в областта на презентирането на нашето културно-историческо наследство. Аз бих се радвала, ако г-н Берарди има възможността да посети България като един обикновен гражданин и турист, защото всеки, който си е позволил да остане малко повече време в България е видял какви несметни богатства има в нашата страна”, коментира Крушкова при подписването.



Тя подари на Фабио Берарди златен съд за вино на древните траки, който е намерен през 2004 г. в местността Голяма Косматка.

От своя страна Министърът на туризма и спорта на Сан Марино дари сребърна чиния с герба на Сан Марино на Крушкова.



„Ние имаме чудесни отношения от години, които биха могли в бъдеще да се развиват между държава като България и Сан Марино. Сигурен съм, че и за България туризмът е много важен сектор, който трябва да бъде развиван. Ето защо решихме да бъде създадена една смесена комисия, която ще може да подчертае конкретните интереси, които има между двете държави и по този начин ще се наблегне на реалностите в двете страни и бъдещите възможности за съвместни действия”, каза Берарди пред Frognews.bg. По думите му със съдействието на туроператори и журналисти това ще бъде разпространено и развито допълнително и така ще се стигне до голям туристически интерес, тъй като ще се разпространи информация и ще има повече посещения. За миналата година общият брой на посетителите в Сан Марино беше между 2,2 млн. и 2,8 млн. души.

Според Фабио Берарди решението за тази спогодба е дошло като първоначално се е създала една уговорка между Несебър и Сан Марино и след това се е решило, че трябва да бъдат създадени и едни рамкови отношение на хартия между двете държави. „Подписали сме едно споразумение в икономическата сфера, конкретно що се отнася до инвестициите. Пристъпили сме към още две допълнителни споразумения, едното е свързано с двойното данъчно облагане между двете държави, а другото е свързано конкретно с транспорта. Това ще бъде чадър, който ще обхваща като цяло институционните отношения между държавите и вследствие ще може да улесни като цяло отношенията между двете страни и търговските камари, които осъществяват контакта”, каза още Берарди.

След подписването от името на Почетния консул на Сан Марино в България ще бъде дадена официална вечеря в ресторант „Кастело ди Сан Марино” в кв. Бояна, на която ще присъстват двете делегации – българската и италианската и Н.пр. г-н Никола Калудов, бивш посланик на България в Италия и понастоящем Директор „Дирекция Европа ІІ”, Министерство на външните работи.

„Това е едно успешно начало и може да има едно много добро сътрудничество специално в областта на културно-историческото наследство, което е добре и за двете държави. Освен това много българи посещават Италия, но Сан Марино все още е непознато, а то е едно от най- живописните места. От друга страна групи от туристи от Сан Марино могат да посещават и България, да се организират чартърни полети, тоест може да се даде развитие и в двете направления”, каза почетният консул на Сан Марино в България Младен Мутафчийски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4734 |18.05.2009 С 55 % се увеличават отпуснатите заеми от Банката за развитие . 2| 5570 |15.05.2009 България и Сан Марино ще си сътрудничат в туризма . 1| 5249 |15.05.2009 Сайтът на „България ер” подвежда потребителите . 2| 5192 |01.05.2009 Daily Express: България е най-евтината туристическа дестинация!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads