Реклама / Ads
18| 6697 |21.04.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Туроператори искат оставката на Николина Ангелкова

.
Николина Ангелкова
Туроператори внасят искането за оставка на министърът на туризма Николина Ангелкова. Браншовите организации в туризма искат гаранционен фонд и по-дълъг срок за разплащания
 

Обединение „Бъдеще за туризма“ ще депозира днес в Министерския съвет писмо с искане за отстраняването на ресорния министър на туризма Николина Ангелкова. Сред мотивите е липса на професионална компетентност и невъзможност за справяне с проблемите в сектора по време на кризата заради Covid-19, съобщава БНР.

 

В обединението влизат туроператори, хотелиери, превозвачи, екскурзоводи, собственици на места за настаняване. То представлява над 70 на сто от браншовите организации и юридически лица в сектора. Повече от 30 асоциации и сдружения в областта на туризма подкрепят искането за оставка на министъра, съобщи Павлина Русева от Обединение „Бъдеще за туризма“.

 

Недоволните туристически организации смятат, че Министерството на туризма води селективен диалог само с част от сектора. Няма нито един стратегически план за справяне с проблемите, липсват и предложения за антикризисни мерки, изтъкна Русева.

 

Основно искане е да се създаде гаранционен фонд по европейска директива от 2015 година, за да бъде осигурена ликвидност.

Министерството на туризма силно е ограничило периода за адаптация относно възстановяването на предплатени суми за пътувания, смятат от бранша.

 

„Беше отпуснат само 1 месец – силно недостатъчен срок за това възстановяване“, коментира Русева, която определи това като „непосилна задача“.

 

Липсата на този фонд е най-големият пропуск, допълни тя. Русева даде пример с европейски практики, според които срокът варира между 12 и 18 месеца, което дава възможност на предприятията в туризма да планират и разпределят по-добре разходите във времето. 

 

Съществуват и неясноти около издаването на ваучери заради провалени пътувания. 

Процесът е почти спрял. Хората силно се интересуват, но няма единна политика и твърда и ясна позиция от министерството във връзка с ваучерите, обясни експертът.

 

Ваучерната система се прилага в редица европейски страни, където издаването на ваучери е регламентирано законово.

 

„Ние настояваме за документална унификация на този ваучер. Това не е лист хартия, който да спаси в момента положението с тези суми на нашите клиенти. Той трябва да има ясно регламентиран срок на валидност и да бъде осигурена неговата ликвидност“, каза Павлина Русева.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 8355 |27.03.2020 Туроператори отписаха летния сезон, препоръчват ваучери пред връщане на парите . 4| 6749 |18.03.2020 Председателят на КЗП : Туроператорите трябва да отлагат екскурзиите . 14| 5716 |12.03.2020 Заведенията у нас с писмо - искат данъчни облекчения и средства заради COVID-19 . 3| 5294 |26.07.2019 България и Румъния искат 70 млн. евро от ЕС заради чумата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads