Реклама / Ads
1| 5208 |25.11.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Туроператорите искат адекватни социални и икономически мерки срещу готвения локдаун

.
Туроператорите с позиция срещу готвения от държавата локдаун. От Сдружението на туроператорите и туристическите агенти призоваха властта за кагерична позиция и адекватни социално-отговорни решения, които да подхомогнат засегнатите от кризата с COVID-19 сектори.
 

Ето и цялата позиция:


Ние от Сдружение на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма“ (СТТА „ОБТ“) следим с безпокойство развитието на епидемията от COVID-19 в България и сме загрижени за живота и оцеляването на близки, служители и клиенти. Едновременно с това призоваваме изпълнителната власт за категорична държавническа позиция за съществуването на цял един сектор, който осем месеца очаква адекватни и социално-отговорни решения.


В навечерието сме на второто за годината затваряне на държавата и повторен удар върху дейността ни. Необходими са спешни мерки, ясни и твърди времеви срокове за подпомагане на бранша, и поемане на политическа отговорност.


В поредица от писма, срещи с държавни институции и браншови организации, туроператорите и туристическите агенти многократно алармираха за невъзможността за осъществяване на фактическа дейност, заради въведените рестрикции и поредицата юридически неиздържани заповеди на здравния министър. Досега не сме получили финансова помощ от държавата, която би дала възможност за оцеляването ни до рестарта и надежда за бъдеще на туризма.


СТТА „ОБТ“ съзнава, че общественото здраве е основен приоритет, подкрепя и стриктно спазва всички противоепидемични мерки, обявени от правителството, но, като организация, която се бори за оцеляването на един толкова добре структуриран бранш, отново настоява за:


10% грантова схема за национално финансиране за ликвидност на туроператорите и туристическите агенти (с вече завършена и предоставена обосновка с финансови резултати за 2019 г. пред МТ, МИ, МФ);


Въвеждане на социална мярка за неработещите туроператори и туристически агенти в съотношение 80/0. Нашите КИД 79.12. и 79.11. бяха изключени от досегашните мерки;
Спешно разработване на специален безлихвен кредитен продукт за ТО и ТА, поради счетоводната специфика на работата, невъзможност за материално обезпечение, влошена финансова експозиция поради невъзможността ни да работим вече 8 месеца заради К-19 пандемията и наближаващ краен срок за възстановяване на предплатени пътувания на 320 000 туристи;


Налагане на мораториум на банковите кредити и безлихвено отсрочване на всички плащания към държавния бюджет за период от 6 месеца.


Посочените мерки за подкрепа на туризма неколкократно са представени на вниманието на изпълнителната власт и очакват одобрение и категоричен срок за изпълнение. Те са съобразени с насоките по Временната финансова рамка, дадени от ЕК още на 19.03.2020 г. и с последната актуализация от 13.10.2020 г. Мерките вече отдавна действат в другите европейски страни и показаха ефективността си. У нас по Временната рамка няма изработена никаква специална програма за спасяване, подпомагане и рестартиране на най-пострадалия от К-19 пандемията сектор – туроператорите и туристическите агенции.


Настояваме, след приемане на окончателното решение за затваряне на икономиката ни от 27.11.2020 г. и въвеждането на нова национална карантина, да предприятията с КИД 79.11 и 79.12 да бъдат спешно включени в правителствен план за незабавна финансова подкрепа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6031 |14.09.2020 Ресторантите искат 9% да е ДДС-то и за храната за вкъщи . 9| 8532 |04.08.2020 Туроператорите на протест въпреки обещаните 10 млн. лева от Борисов . 18| 6698 |21.04.2020 Туроператори искат оставката на Николина Ангелкова . 4| 6749 |18.03.2020 Председателят на КЗП : Туроператорите трябва да отлагат екскурзиите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads